@paramyksowiroza: Też o tym myślałem, ale nie było awokado w sklepie i już nie miałem czasu szukać w innych. Tak, łódeczki robiłem sam. Ułożyłem na ruszcie i nadalem kształt, a potem na chwilkę wrzuciłem do nagrzanego piekarnika.
@Pawel929: Tylko nie popełnij mojego błędu i nie zaopartuj się w praskę do tortilli :) To jest fajne w założeniach i fajnie przy większych ilościach, ale przy gotowaniu dla 1-2 osób to trochę zawracanie głowy :) No i recepturę ciasta trzeba zmieniać, bo musi być znacznie bardziej wodniste niż takie do wałkowania...
@paramyksowiroza: Lubię tortillę i często ja wykorzystuję jeśli chodzi o wrapy, burrito lub quesadilla, ale nie myślałem nawet o zakupie, bo zawsze po prostu kupuję w sklepie, choć mam w planach spróbować zrobić samemu. Jaki przepis polecasz jeśli chodzi o wałkowanie?
Tak btw jaki model posiadasz tego Chef's Choice i jak radzi sobie z ząbkowanymi ostrzami? Pytam, bo zastanawiam się nad zakupem, a różnica w cenie niektórych modeli jest znaczna.
Ostrzałka to model 15XV, ale jedynym nożem z ząbkami jaki mam jest nóż do chleba, więc ciężko mi powiedzieć jak się sprawuje ta ostrzałka przy takich nożach. Wiem tylko, że producent ogarnął do tego specjalną procedurę (picrel).
Jakiś czas temu kupiłem rodzicom model 220, który jest tani, ale świetnie się sprawdza w przypadku zwykłego zestawu Fiskarsa. Noże wychodzą ostre jak brzytwa. No i tam również jest
@Pawel929: Jeżeli chcesz duże tortille, to na 2 sztuki wykorzystujesz połowę składników z przepisu do którego linkowałem. Czyli tak jak tutaj: https://www.wykop.pl/wpis/66152677/dzis-polecam-burrito-gotujzwykopem/ Wydaje się odrobinę czasochłonne, ale zagniatania jest dosłownie chwila, a wrażenia smakowe są na pewno lepsze :)
@paramyksowiroza: Dzięki! Taco z krewetkami? Hmm nie pomyślałem o takim połączeniu, muszę spróbować koniecznie, bo uwielbiam od jakiegoś czasu! Myślisz, że w połączeniu z taką salsą pico de gallo jak w taco w moim wydaniu będzie ok?
Noże mam dobre, ale w przystępnej cenie, czyli przede wszystkim Zwieger oraz Victorinox i właśnie jeśli o te ostatnie chodzi to mam na myśli ten ząbkowany, który jest dla mnie świetnym i uniwersalnym nożem,
Myślisz, że w połączeniu z taką salsą pico de gallo jak w taco w moim wydaniu będzie ok?
@Pawel929: Jak najbardziej! Do krewetek dałbym mniej cebulki, żeby nie zdominowała smaku, ale samo połączenie smaków będzie super.
że tego typu ząbkowane ostrza można naostrzyć :)
To w sumie raczej podostrzanie, bo używa się do tego celu tylko tych "etapów", które normalnie służą do polerowania krawędzi. Wyniki pewnie będą zadowalające, ale nie wiem,
@Pawel929: Da się ostrzyć ząbkowane ostrza choćby okrągłym pilniczkiem diamentowym, albo papierem ściernym owiniętym wokół pręta, którego krzywizna względnie pasuje do ząbków. Pytanie jednak brzmi czy to gra warta świeczki. W przypadku pikutka bym sobie darował i kupił nowy. Jeśli chodzi o nóż typowo do chleba z większymi zębami to można się pokusić o ostrzenie, jeśli trochę się na tym znasz i nie przeliczasz każdej swojej minuty na złotówki. Z doświadczenia
@chlebicek: Dzięki za odpowiedź. Więc na jakiej zasadzie działają te elektryczne Chef's Choice, bo przecież krzywizna i głębokość ząbków w każdym jest inna? Tak, mam na myśli pikutka właśnie, który już się tak stępił, że ząbki powoli zaczynają zanikać i za chwilę będzie to nóż z równym ostrzem xD Ale zagłębienia/wnętrza ząbków nadal pozostają ostre. Wiem, że ten nóż jest tani i nie będzie mi szkoda go wyrzucić i kupić nowy,
@Pawel929: Krzywizny i głębokości ząbków są w każdym takie same (jeżeli mówimy o jednym nożu, ząbki się różnią w zależności od noża). Spojrzałem na tą ostrzałkę, ale niestety bez zobaczenia bebechów nie jestem w stanie ci powiedzieć jak dokładnie to działa. Podejrzewam podobną zasadę działania jak w przypadku ostrzałek bez prądu, ale elektryczna dodatkowo sama obraca kamienie, co skutkuje szybszym ostrzeniem i mniejszą ilością włożonej pracy. Jeśli moje podejrzenia są trafne
@chlebicek: Tutaj zdjęcie tego tępego (czerwony) oraz dla porównania taki sam Victorinox, ale nowy, nigdy wcześniej nie używany i przed chwilą odpakowany (zielony)
@Pawel929: No to niestety, ale raczej ostrzałka działa na zasadzie, którą opisałem, albo podobnej. Unikaj ostrzenia ostrzy ząbkowanych i używaj ich tylko na drewnianych/plastikowych deskach. Takie noże kuszą, żeby ich używać blatach, czy talerzach, ale jest do zgubne dla ostrza. Na zdjęciu nie widać idealnie, ale ciężko zrobić telefonem takie, które wszystko pokaże jak na dłoni. Ostrzałka wydaje się nadawać ostrzom dosyć toporne ostrze (wysoki kąt ostrzenia), dlatego ząbki ci szybko
W komentarzu podobna wersja przygotowywana przeze mnie jakiś czas temu, ale zamiast kurczaka jest mielona wołowina w stylu burrito.
Miłego weekendu Wam życzę! (。◕‿‿◕。)
#gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #jedzzwykopem
#jedzenie #nareszciepiatek #piatekpiateczekpiatunio
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
To jest fajne w założeniach i fajnie przy większych ilościach, ale przy gotowaniu dla 1-2 osób to trochę zawracanie głowy :)
No i recepturę ciasta trzeba zmieniać, bo musi być znacznie bardziej wodniste niż takie do wałkowania...
Tak btw jaki model posiadasz tego Chef's Choice i jak radzi sobie z ząbkowanymi ostrzami? Pytam, bo zastanawiam się nad zakupem, a różnica w cenie niektórych modeli jest znaczna.
https://www.wykop.pl/wpis/50467505/mirki-czestujcie-sie-chrupiacymi-domowymi-tacos-do/
Ostrzałka to model 15XV, ale jedynym nożem z ząbkami jaki mam jest nóż do chleba, więc ciężko mi powiedzieć jak się sprawuje ta ostrzałka przy takich nożach. Wiem tylko, że producent ogarnął do tego specjalną procedurę (picrel).
Jakiś czas temu kupiłem rodzicom model 220, który jest tani, ale świetnie się sprawdza w przypadku zwykłego zestawu Fiskarsa. Noże wychodzą ostre jak brzytwa. No i tam również jest
@Pawel929: Jeżeli chcesz duże tortille, to na 2 sztuki wykorzystujesz połowę składników z przepisu do którego linkowałem. Czyli tak jak tutaj:
https://www.wykop.pl/wpis/66152677/dzis-polecam-burrito-gotujzwykopem/
Wydaje się odrobinę czasochłonne, ale zagniatania jest dosłownie chwila, a wrażenia smakowe są na pewno lepsze :)
Noże mam dobre, ale w przystępnej cenie, czyli przede wszystkim Zwieger oraz Victorinox i właśnie jeśli o te ostatnie chodzi to mam na myśli ten ząbkowany, który jest dla mnie świetnym i uniwersalnym nożem,
@Pawel929: Jak najbardziej! Do krewetek dałbym mniej cebulki, żeby nie zdominowała smaku, ale samo połączenie smaków będzie super.
To w sumie raczej podostrzanie, bo używa się do tego celu tylko tych "etapów", które normalnie służą do polerowania krawędzi. Wyniki pewnie będą zadowalające, ale nie wiem,