Wpis z mikrobloga

który był po tym szkoleniu i naprawdę miał wiedzę i praktykę.

@Dzienpachniejakpoczatek: To jest marzenie, ale jestem realistą. Nie wszyscy tacy będą. Jeżeli jedna osoba osiągnie taki poziom, będzie to niebywały sukces akcji. Nawet gdy nie będzie takich, ale kilka osób, które sobie poradzą, powiem, warto było.
  • Odpowiedz
@powsinogaszszlaja: Świetny pomysł! Ja generalnie jestem nawet za tym, żeby różne firmy uczące pierwszej pomocy od czasu do czasu organizowały darmowe szkolenia np. w swojej gminie, dla każdego kto chce. Np. na jakimś placu dużym, kto chce to może przyjść i obserwować, zobaczyć sprzęt jak wygląda, opaski uciskowe, koc termiczny (taka typowa zawartość apteczki samochodowej).

Co do strachu przy udzielaniu pierwszej pomocy - nie wolno tego robić za szybko! Rozumiem,
  • Odpowiedz
@powsinogaszszlaja: Wpadłem na dziwny pomysł. Gdybym miał takie możliwości i fundusze, to powołałbym jeden w roku dzień wolny od pracy w Polsce i nazwałbym go dniem ratownictwa. Tak, żeby ten jeden dzień w roku w całej PL był przeznaczony dla wszystkich do nauki pierwszej pomocy. Chciałbym, żeby każda firma, straż OSP itd. zorganizowała w takim dniu darmowy kurs pierwszej pomocy w swoim mieście. Tylko sobie wyobraź, jeden dzień w roku,
  • Odpowiedz
powołałbym jeden w roku dzień wolny od pracy w Polsce i nazwałbym go dniem ratownictwa. Chciałbym, żeby każda firma, straż OSP itd. zorganizowała w takim dniu darmowy kurs pierwszej pomocy w swoim mieście. Tylko sobie wyobraź, jeden dzień w roku, w którym wszyscy Polacy uczą się pierwszej pomocy, urządzają imprezy z ratownikami i ogólnie świętują i chwalą ratowników ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@nirvikalpasamadhi: Jedziemy z tematem,
  • Odpowiedz
@powsinogaszszlaja: Z doświadczenia - działam w OSP, szkolimy się sami, szkolimy młodzież z naszej MDP, szkolimy mieszkańców na różnych piknikach itd. Najważniejszym efektem takich szkoleń jest to, że ktoś po prostu się przełamie, podejdzie do osoby poszkodowanej i będzie w stanie prawidłowo wezwać pomoc. Nie oczekujemy że ktoś po naszym szkoleniu będzie turbo ratownikiem, który w samochodzie wozi zestaw R1 a w plecaku ma zestaw do intubacji, ale oczekujemy że
  • Odpowiedz