Aktywne Wpisy

Yuri_Yslin +548
Mirki, pijcie ze mną kompot.
Dostałem nową pracę. Udało mi się wynegocjować 11k na rękę (licząc wszystkie premie i ppk) w Warszawie.
Jak dotąd pracowałem w #telekomunikacja w państwówce za 5300 na rękę, co w moim wieku (36 lat...) w Warszawie jest niską wypłatą za 10 lat doświadczenia zawodowego.
Pracy szukałem 5 miesięcy (głównie przez pracuj.pl oraz strony internetowe firm z branży), wysłałem łącznie 31 CV, z czego nie dostałem żadnej odpowiedzi
Dostałem nową pracę. Udało mi się wynegocjować 11k na rękę (licząc wszystkie premie i ppk) w Warszawie.
Jak dotąd pracowałem w #telekomunikacja w państwówce za 5300 na rękę, co w moim wieku (36 lat...) w Warszawie jest niską wypłatą za 10 lat doświadczenia zawodowego.
Pracy szukałem 5 miesięcy (głównie przez pracuj.pl oraz strony internetowe firm z branży), wysłałem łącznie 31 CV, z czego nie dostałem żadnej odpowiedzi

thority +2316

Gdybym chciał policzyć wzrost cen od sierpnia 2021 do sierpnia 2022 to wystarczy, ze wezmę odczyt inflacji z sierpnia, czy średnią ze wszystkich miesięcy pomiędzy?
#kiciochpyta #gospodarka #finanse
Wtedy za koszyk płaciłeś przykładowo 100. Obecnie za to samo płacisz 116,70.
W twoim koszyku już niekoniecznie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zakładając stałość koszyka, to inflacja r/r = iloczyn k/k wszystkich kwartałów
Przykładowo dla kwartału:
Inflacja za Q1 = (ceny 1 kwietnia) / (ceny 1 stycznia)
Inflacja za Q2 = (ceny 1 lipca) / (ceny 1 kwietnia)
Inflacja za Q3 = (ceny 1 października) / (ceny 1 lipca)
Inflacja za Q4 = (ceny 1 stycznia następnego roku) / (ceny 1 października)
Inflacja Y1 r/r =