Wpis z mikrobloga

@Jahcob: ogólnie instrukcje stąd, od Claire: https://web.archive.org/web/20210815130310/https://cooking.nytimes.com/guides/59-how-to-make-sourdough-bread?smid=yt-nytfood&smtyp=cur

W skrócie

- 700 gramów chlebowej, 300 żytniej
- u mnie tym razem 65% hydracji
- godzina autolizy, 15 minut wstępnego wyrabiania, potem bulk fermentation z przekładaniem co godzinę przez jakieś 5-6 godzin
- noc w lodówce po uformowaniu (kilkanaście godzin łącznie)
- pieczenie prosto z lodówki, najpierw w 250 stopniach przez 20 minut, potem w 225 do zarumienienia
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@BarkaMleczna: jaki masz zakwas? W jakich proporcjach karmisz przed robieniem chleba?
Jak składasz? W misce czy na blacie? Ile razy formujesz? Pieczesz w jakimś naczyniu czy bezpośrednio na blasze? Jak zaparowujesz piekarnik?