Aktywne Wpisy
Masterpolska94 +192
#polityka #andruszkiewicz
Witam!
Jeden z Mirków zapytał mnie jak często jestem wyzywany za bycie kandydatem na kandydata #konfederacja
Otóż kiedyś było tak, że jak zbieraliśmy podpisu ostatnie 10 lat, to albo większość nie wiedziała ocb albo znalazło się kilka osób, które kojarzyły i gratulowały oraz zachęcały.
ale ostatnio jest gorzej...
I nie chodzi o to, że ktoś mnie wyzywa. Pies go lizał. Chodzi o straszny brak kultury wyborców i sympatyków #platformaobywatelska #
Witam!
Jeden z Mirków zapytał mnie jak często jestem wyzywany za bycie kandydatem na kandydata #konfederacja
Otóż kiedyś było tak, że jak zbieraliśmy podpisu ostatnie 10 lat, to albo większość nie wiedziała ocb albo znalazło się kilka osób, które kojarzyły i gratulowały oraz zachęcały.
ale ostatnio jest gorzej...
I nie chodzi o to, że ktoś mnie wyzywa. Pies go lizał. Chodzi o straszny brak kultury wyborców i sympatyków #platformaobywatelska #
Trzy obroty takiej turbiny wystarczają do naładowania samochodu elektrycznego! ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
Zobaczcie, jak zmieniała się efektywność morskich farm wiatrowych na przestrzeni lat :)
#energetyka #polska #gospodarka #ciekawostki
@kooliber: czekaj... uważasz że ta największa turbina robi pełny obrót w mniej niż sekunde?
Fajnie, ale chciałbym przypomnieć, że Daniel Obajtek obiecał kibicom #powrutcontent że będą zadowoleni, a jedyna radość jaką nam zafundował to tournee po Polsce zabawkowego bolidu przemalowanego na barwy Alfy, który z #f1 ma co najwyżej tyle wspólnego ze nasrał do niego pies Hamiltona, i nie poniósł za to żadnych konsekwencji.
A co do tego naszego to miały powstać trzy, pierwsza miała pozwolenia od marca 2021, a same spółki (oczywiście każda farma to inna spółka) zaczęły powstawać już w
na który mnie nie stać idioto a poza tym jak tam Izera? ;d
Komentarz usunięty przez moderatora
Trzy obroty w sekunde?
2223 metry na sekunde? Bo z taką predkością musiałby się poruszać tip łopaty przy Twojeje matematyce. Dwukrotna prędkość dzwięku :P
100km/h optymalne warunki? Instytut danych z dupy? Te turbiny 100% mocy osiągają przy około 12m/s.
Komentarz usunięty przez moderatora
Czyli pakujecie się w 236m turbiny, gdzie kupa ludzi bada i potwierdzą, ze turbiny o pionowej osi obrotu są wydajniejsze bo dobrze rozmieszczone same „podkręcają” wyniki sąsiadów No i można ich po prostu postawić więcej na tej samej farmie… A, i jeszcze przy okazji łatwiejsze w serwisie bo turbiny są niżej umieszczone.
-> dlatego cały świat buduje klasyczne, "wiatrakowe" turbiny. Nie jesteśmy Singapurem ani Tajwanem, korzystajmy ze sprawdzonej technologii, do