Wpis z mikrobloga

Mireczki macie u siebie #smarthome?
Jestem w trakcie #budowadomu i chcialbym moc sterowac roletami, brama, ogrzewaniem/chlodzeniem, moze podglad z kamery.
Jakie systemy polecacie? Przewodowe czy bezprzewodowe? Jakie macie doswiadczenia?
Intersuja mnie tez kwestie techniczne.

#budujzwykopem #budownictwo #elektronika
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pri0 ja mam na systemie Tuya. Zigbee i wifi nie mam kabli Oswietlenie , piec, brama, podlewanie ,czujniki temperatur, klima, tv , lodowka, ledy, Tanie urzadzenia i ogranicza cie tylko wyobraznia Do tego mam podpieta tuye pod Home Assistanta i steruje tym na tablecie i telefonach.
  • Odpowiedz
@pri0: Najlepiej to przez wszystko kabel. Jak nie chcesz wiercić wszystkiego co się da to przez ZigBee i Z-Wave później przej Wi-FI.

Kup Raspberry Pi, moduły, adapter Wi-Fi i zainstaluj Home Assistant.
  • Odpowiedz
@alonsoxx: wszystkie urzadzenia musza byc jakos kompatybilne z tym systemem czy da sie je jakos "zmusic"? Rolety i swiatla to.wiadomo, ze latwo sie steruje. A jak jest z klimatyzacja/ogrzewaniem?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@pri0: raczej masz do wyboru ampio, grenton, loxone, knx. To są systemy przewodowe co oznacza stabilność. Napędy w roletach, bramach, piec są integrowane w tych systemach przez firmy które się tym zajmują. Do nowego domu nie bawiłbym się w systemy bezprzewodowe, są mniej stabilne a do tego w każdej puszce trzeba wstawić przekaźnik który przy włączeniu światła dodatkowo psztyka.
Ja zacząłem interesować się ampio, Polska firma i wychodzi najkorzystniej cenowo.
  • Odpowiedz
@pri0 najlepiej jak sa kompatybilne z tuya lub innym ekosystem. Nie jest to warunek konieczny bo Home Assistantem mozna integrowac praktycznie wszystkie. Tu masz ta przewage ze sa to otwarte ekosystemy i mozna spotkac wiele fajnych rozwiazan na githubie. Szczerze to ja bym nie zamienil juz bezprzewodowych rozwiazan na te dedykowane z uwagi na mnogosc urzadzen w porownaniu z przewodowymi no i CENA(np. Integracja bramy to koszt ok.45z, garazu podobnie, termostat
  • Odpowiedz
@pri0: wbrew temu co pisze @alonsoxx unikaj tuya bo to chiński szpieg. Poszukaj na sieci. System miał backdoory itp. Każdy idzie w otwartą tasmote bo wtedy nie jesteś uzależniony od chińskiego serwera.
  • Odpowiedz
@ksiak poczytaj o localtuya. Nie musisz miec kontaktu z serwerami zewnatrznymi....
Z drugiej strony co ci hakerzy mi zrobia jak sie wlamia na moja zarówke? Sciemnia mi swiatlo?.
nalisalem ze nie kazdy robi co woli. Mi to rozwiazanie wystarczy.
  • Odpowiedz
@ksiak nikogo nie namawiam tylko pokazuje jedno z rozwiazan. Jakos miliony ludzi na calym swiecie z tego korzystaja.... Swiatowi szpiedzy i hakerzy mysle ze maja lepsze zajecie niz czychanie na backdory moje zarowki czy gniazdka.... Jak ktos ma potrzebe i pieniadze to niech sobie wezmie firme ktora za niego to zrobi a nie dopytuje sie na portalu. Zaplaci tysiace cebulionow lub wiecej i otrzyma polowe tego co ja mam. Dla mnie
  • Odpowiedz
@ksiak Na zdjeciu masz moj zewnatrzny IP. Zaraszam do zhakowania mnie i moich smart rozwiazan skoro twierdzisz ze to takie niebezpieczne hakerzy swiata laczcie sie. Ja sie niczego nie obawiam.
  • Odpowiedz
@pri0: polecam urządzenia łatwo integrowalne. Nie muszą stanowić systemu. Jak się da, to kable. Do bramy, jakichś szopek dałbym skrętkę. Jak mają być chronione alarmem to i alarmowy. Nic nie piszesz o chęci do samodzielnego dłubania, bo to istotny czynnik.
  • Odpowiedz
@bajcik: chec dlubania ogranicza sie do sparowania urzadzen. Nie chce potem pisac na elektrodzie, ze czegos nie wiem( ͡° ͜ʖ ͡°)
Sam bede instalowal elektryke
  • Odpowiedz