Wpis z mikrobloga

Wskaż przedmiot, usługę lub czynność, która w ostatnim czasie poprawiła komfort, zdrowie, bezpieczeństwo lub prywatność w Twoim życiu.

Od 4 lat rozmawiamy na tagu #mirekmasterclass o wszelkich usprawnieniach życia. W skrócie: polecasz rzeczy, które udało Ci się wprowadzić do swojego życia, a w komentarzach nawiązujemy dyskusje, z których rodzą się kolejne pomysły. Każdy może polubić rozwiązania, z których również korzysta, aby pomóc społeczności dokonywać trafnych zakupów na podstawie poleceń. Podziel się swoimi pomysłami! Tag obserwuje już ponad 6330 osób.

Dzisiejszy wpis będzie inny niż te z ostatnich miesięcy. Użytkownik @Kaziu zaproponował niedawno, aby wrócić do tematu stworzenia listy najbardziej polecanych przedmiotów. Zanim to się stanie to w tym wpisie chciałbym przypomnieć - przede wszystkim nowym użytkownikom na tagu o 6 rzeczach, które w tej kilkuletniej historii tagu okazały się dla mnie największymi gamechangerami. (Połowa osób na tagu czyli około 3000 osób dołączyło dopiero w ostatnich miesiącach więc myślę, że przyda się post zbiorczy). Dzisiaj pominąłem wszelkie usługi i czynności – darmowe czy płatne. Skupiam się wyłącznie na fizycznych przedmiotach, które faktycznie wpłynęły pozytywnie na jakość mojego codziennego życia.

Poniżej znajdziecie listę rzeczy, które sam wypróbowałbym w pierwszej kolejności, chcąc stosunkowo niskim kosztem poprawić komfort życia. Lista uporządkowanych rzeczy według liczby plusów od społeczności pojawi się w drugiej kolejności – to czasochłonne zadanie ale wiem że ta lista jest potrzebna bo ciężko przebić się przez kilka tysięcy komentarzy na tagu. Gdy projekt będzie gotowy, zawołam oczywiście wszystkich plusujących ten wpis.

Tymczasem zachęcam Was do stworzenia listy Waszych gamechangerów i podzielenia się nią z nami w komentarzu.
1. Irygator – jeżeli nie lubisz nitkować zębów lub masz aparat na zębach to zdecydowanie jest to przedmiot, który zrobi różnice w kwestii dbania o higienę jamy ustnej. Na pewno samo szczotkowanie zębów nie wystarcza i jeżeli nie chcesz posłuchać swojej dentystyki, żeby używać nici to posłuchaj mirka z wykopu i kup sobie chociaż irygator to zobaczysz ile jedzenia wyleci Ci z pomiędzy zębów już po szczotkowaniu. Model który posiadam nie jest już dostępny więc nie podlinkuję.

2. Nóż Victorinox „Pikutek -” Zdecydowanie nadnóż, pokroi wszystko od pomidora po pieczywo przez mięso i zrobi to w sposób idealny, nie miażdżąc przy tym krojonego obiektu. W moim przypadku zastąpił on ceramiczne noże, które dość szybko uszkadzają się podczas użytkowania. Link: Victorinox Pikutek

3. Poduszka z łuską gryki - Długo zmagałem się z bólami pleców, spięciami karku i częstymi bólami głowy. Wydałem dużo pieniędzy na wizyty u fizjoterapeutów, które przynosiły tylko chwilową ulgę. Fizjo polecił mi, żebym kupił poduszkę z łuską gryki, a ten produkt był mi już znany z poleceń na tagu więc zdecydowałem się na zakup no i okazało się to gamechangerem. Ból pleców nie przeszedł całkowicie bo prawdopodobnie nie jest od spania ale po zmianie poduszki na gryczaną - brak spięcia karku, szyi i znacznie rzadziej boli mnie głowa po przebudzeniu. Okazało się też, że nie nagrzewa się w nocy przez co nie muszę jej odwracać na drugą stronę w trakcie snu. Polecam, natomiast uwaga od fizjoterapeuty, aby nie wybierać najtańszych bo kluczowe znaczenie w tych poduszkach ma jakość łuski gryki (łuska nie może być spłaszczona, aby miała swoje prozdrowotne właściwości). Swoją posiadam z Terra Pillows

4. Air Fryer - „Mini-piekarnik z mega termoobiegiem” pozwoli przyrządzić jedzenie zużywając dużo mniej energii niż zwykły piekarnik ale jedzenie z niego po prostu smakuje lepiej. Dodatkowo jeżeli do tej pory mieliście w zwyczaju smażyć coś na patelni a da się to przyrządzić w Air Fryerze to i Wasze zdrowie podziękuje Wam w długim terminie za beztłuszczowe przygotowywanie posiłków. Urządzenie jest naprawdę wszechstronne a przez to, że zajmuje stosunkowo mało miejsca na kuchennym blacie to po prostu chce się z tego korzystać (reguła dostępności). Dodatkowo w porównaniu do tradycyjnego smażenia, używanie go generuje mniej intensywnych zapachów. Podsumowując jest szybko, taniej, zdrowiej i wiele potraw smakuje lepiej. Model który ja posiadam

5. Podnóżek do toalety - pozwala zachować naturalną dla organizmu pozycję podczas robienia dwójki. Jeżeli ktoś z Was zmaga się z problemami jelita grubego lub po prostu szuka sposobu na łatwiejsze wypróżnianie to zachęcam do sprawdzenia tego sposobu.

6. Szczoteczka soniczna - Zęby jak po wyjściu od dentysty – naprawdę czuć, że są gładkie i czyste, a język ślizga się po szkliwie. Szczoteczka soniczna wykonuje dziesiątki tysięcy drgań na minutę i dzięki temu dokładnie czyści nie tylko powierzchnie zębów, ale też trudno dostępne przestrzenie między nimi – bez potrzeby szorowania. W moim przypadku dodatkową motywacją do regularnego szczotkowania stało się samo urządzenie – ciche, estetyczne, z timerem, który „mówi” kiedy kończyć szczotkowanie. Posiadam Philips Sonicare

Jeżeli ten format Ci się podoba to zostaw plusa, aby widzieć kolejne wpisy z tej serii. W kolejnym wpisie zawołam wszystkich plusujących ten wpis.