Wpis z mikrobloga

@Rachel_: ok, w takim razie chyba warto obejrzec oba :) nie ukrywam ze doyle'a znam prawei na pamiec i fajnie było zobaczyć w elementary niezłą wariację w tym temacie która imo jest cholernie udana
  • Odpowiedz
@hofier: raczej nie bezpośrednia, ale główne nawiązania do powieści są: jak np. pies Baskervillów. A akcja oczywiście dzieje się we współczesności. Na plus #sherlock ma świetny soundtrack (prawie tak dobry jak w filmie z RD jr.). Polecam django/django

EDIT: Nie oglądaj w tym samym czasie. Zacznij od wersji BBC.
  • Odpowiedz
@ChinskiAgrest: jak na razie Miller idealnie mi pasował do wspolczesnego Holmesa, z tymi wszystkimi dziarami na łapach i resztą. A holmes w wydaniu bbc wydaje się być troszke bardziej... zniewiescialy? może sie myle, jutro sie przekonam :D
  • Odpowiedz
@hofier: Elementary to pomyłka życia jest i profanacja prawilnego Sherlocka. Tylko #sherlock

edit : jakbyś kiedyś czytał prawdziwego Sherlocka to byś na elementary nie spojrzał. Ja właśnie czytam i aż mi żal tego co zrobili. Sherlock jest minus-książkowy, do tego zachowuje się jak przyćpany gimbus. Sherlock z Sherlocka jest bardzo blisko oryginału.
  • Odpowiedz
Nie, tylko sezon 2 bardzo bazował na kanonie.

@Rachel_: Pierwszy też bazował. Każdy odcinek nawiązuje do oryginalnego opowiadania samym tytułem a także tym co się dzieje w samej fabule.
  • Odpowiedz