@Aqvis: Nie. Poszukaj muchomora czerwonego. Ciężko go pomylić. Jak go wysuszysz trzy miesiące i przefermentujesz kub obgotujesz w kwasku cytrynowym, uzyskasz muskamol, który był wykorzystywany w dawnych czasach przez ludzi północy.
@Jakis_Leszek: W tym cały myk, królewski jest jeszcze mocniejszy, ale jest bardziej ciemnoczerwony i raczej nie występuje. Amanita muscaria jest po prostu czysto czerwony (w naszych lasach), z białymi plamkami. Ma też szeroką stopę. Kolejny myk, by ich nie jeść. Nawet gdybyś się pomylił w jakiś sposób, te trujące mają substancję rozpuszczalną w tłuszczach, a z amanity robi się napar, więc jest to jakaś forma zabezpieczenia ( ͡°͜ʖ
#narkotykizawszespoko #pytanie #grzyby
Twardy zawodnik
Podoba mi się
Z fartem
Myśle, ze jednak są ludzie co potrafią pomylić muchomora czerwonego z jakimkolwiek innym muchomorem. Chciazby królewskim albo plamistym
Kolejny myk, by ich nie jeść. Nawet gdybyś się pomylił w jakiś sposób, te trujące mają substancję rozpuszczalną w tłuszczach, a z amanity robi się napar, więc jest to jakaś forma zabezpieczenia ( ͡° ͜ʖ
Co pan opowiadasz?
Toz to jskies bzdury
Ale zupełnie nie przypominają muscarii.