Aktywne Wpisy

arkadi2020 +315
źródło: 1000003717
Pobierz
SzubiDubiDu +77
Widoczność na 200-300m ale oczywiście złamas musi jechać na zapalonych przeciwmgiełkach.
Przypominam: 50m to połowa odległości między słupkami kilometrowymi przy drodze
EDIT DLA WSZYSTKICH ZJEBÓW CO MÓWIĄ JAK OŚLEPIA TO IDŹ DO OKULISTY: masz przed sobą wielką czerwoną żarówę, która świeci mocniej niż autobus z naprzeciwka. Oczywiście, że to męczy oczy. Jak chcesz sprawdzić to popatrz se w lampkę przez 5 minut a potem rozejrzyj się po pokoju
#polskiedrogi
Przypominam: 50m to połowa odległości między słupkami kilometrowymi przy drodze
EDIT DLA WSZYSTKICH ZJEBÓW CO MÓWIĄ JAK OŚLEPIA TO IDŹ DO OKULISTY: masz przed sobą wielką czerwoną żarówę, która świeci mocniej niż autobus z naprzeciwka. Oczywiście, że to męczy oczy. Jak chcesz sprawdzić to popatrz se w lampkę przez 5 minut a potem rozejrzyj się po pokoju
#polskiedrogi
źródło: IMG_1737
Pobierz

Należy napisać w dowolnym języku program, który wypisze liczby od 1 do 100, ale jeżeli dana liczba jest podzielna przez 3, to wypisze on "podzielna przez 3", jeżeli jest podzielna przez 5 to wypisze on "podzielna przez 5", a jeżeli i przez 5 i przez 3, to "podzielna przez 3 i 5"...
...ale to nie takie proste - zakładamy, że już macie podstawy w programowaniu i że wiecie, że podzielność najłatwiej sprawdzić sprawdzając czy reszta z dzielenia liczby przez 3/5 == 0, ale nie macie pojęcia, że możecie użyć modulo w języku programowania :)
Jak to zrobić nie używając modulo?
Moje pomysły (nie idzie mi dzisiaj myślenie):
- wykorzystać rozdzielność dzielenia względem odejmowania - odejmować od liczby po 3, dopóki nie uzyskacie 2, 1 albo 0 - jeżeli 0 to podzielna, jak nie to nie. Analogicznie dla podzielności przez 5.
- zadeklarować ręcznie tablicę stuelementową z zawartością, ale ten pomysł odrzucamy, bo sami wiecie...
I nie, nie jest to zadanie z żadnej uczelni/szkoły itp. Wszystkie chwyty dozwolone.
#programowanie #taguje
można też dzielić n/3 i sprawdać czy wynik jest liczbą całkowitą (na pewno jest jakaś funkcja do tego)
a jeśli nie ma to można zrobić
zastosować jakąś pętle liczące co 3 i co 5?
Dostałem to zadanie na rozmowie kwalifikacyjnej (na praktykanta IT; do naskrobania na kartce w pseudokodzie). Koleś po zobaczeniu mod powiedział, że już widzi, że dobrze, bo użycie mod było kluczowe w tym teście. Popatrzyłem na niego ze zdumieniem i zapytałem, jak można to zrobić inaczej, a on odpowiedział tajemniczo - 'różne rzeczy już widziałem'. Najpierw się śmiałem w duchu, jakich to nieogarów musiał on
if(n==((n/3)*3)to dzieli sie przez czyOperujemy na intach, zatem wynik dzielenia zawsze jest rzutowany na typ całkowity (obcinana jest niecałkowita końcówka). Gdy taki "wybrakowany wynik" przemnożymy przez trzy nie dostaniemy wartości z początku.
Komentarz usunięty przez autora
1 ^ 3 == 2; 2 ^ 3 == 1; 9 ^ 3 == 10 # nie działa@murvs
@Wiceps - przeczytałeś do końca? Główny problem to jak w wesoły sposób sprawdzić, czy liczba jest podzielna przez inną liczbę.
@Wozyack: podbnie do propozycji,