Aktywne Wpisy
selenita66 +135
Siedzę na kanapie, słucham #depechemode i piję whiskey. Niby nic nadzwyczajnego. Ale dla mnie to wyjątkowa chwila, bo dziś wprowadziłem się do swojego mieszkania - pierwszego, które naprawdę jest moje (bez wypominania hipoteki, proszę!).
Po ponad roku własnoręcznego wykańczania niemal wszystkiego - tak to jest, kiedy ma się zbyt duże plany i zbyt mało czasu. Jasne, jeszcze dużo jest do zrobienia. Ale dziś jest pierwsza noc, którą tu spędzę. Dziś skończyłem przewozić
Po ponad roku własnoręcznego wykańczania niemal wszystkiego - tak to jest, kiedy ma się zbyt duże plany i zbyt mało czasu. Jasne, jeszcze dużo jest do zrobienia. Ale dziś jest pierwsza noc, którą tu spędzę. Dziś skończyłem przewozić
Vvokun +10
#depresja #przegryw #gownowpis
patrze na Ig znajomych...na majówkę wyjechali nad jeziorka,nad morze, w góry, niektórzy za granicę (pomijam już fakt że z drugą połówką zakochani itp) a ja? a ja do czwartku #!$%@? na dostawie KFC żeby zarobić na psychoterapie, leki, #!$%@? wie co jeszcze
rozstałem się w sierpniu z dziewczyną, uciekłem z miasta w którym studiowałem na drugi koniec Polski do rodzinnego miasta, wzięta dziekanka żeby jakoś zdrowie psychiczne ogarnąć, jest
patrze na Ig znajomych...na majówkę wyjechali nad jeziorka,nad morze, w góry, niektórzy za granicę (pomijam już fakt że z drugą połówką zakochani itp) a ja? a ja do czwartku #!$%@? na dostawie KFC żeby zarobić na psychoterapie, leki, #!$%@? wie co jeszcze
rozstałem się w sierpniu z dziewczyną, uciekłem z miasta w którym studiowałem na drugi koniec Polski do rodzinnego miasta, wzięta dziekanka żeby jakoś zdrowie psychiczne ogarnąć, jest
I teraz warto się zastanowić, czy te zbrojenia i takie teksty nie wynikają z tego, że USA przewiduje wojnę z Chinami w najbliższych latach, w czasie której Chiny wejdą w sojusz z Rosją i odbudują jej potencjał sprzętowy swoim ogromnym przemysłem, aby Rosjanie zaatakowali NATO w Europie i odciągnęli je od Chin. W końcu gdy Rosja zaatakuje Europę, to Amerykanie będą będą mieli na Pacyfiku tylko Japończyków, Koreę i Australię do pomocy.
Jeśli to miałaby być prawda, to najłatwiej byłoby to poznać po tym, gdy PO przejęłoby władzę i nie zerwało tych kontraktów, tylko je kontynowało wbrew swoim zapowiedziom. Jeśli tak by się stało, to wiadomoby było, że wojna jest przesądzona. Wtedy zapewne też po wyborach wróciłby pobór.
#ciekawostki #rosja #ukraina #wojna #wojsko #polska
@UnikalnyLogin: a czemu nie? Przecież Korea Południowa to drugi najważniejszy sojusznik USA w Azji, którego przez lata zasilali pomocą wojskową, a nawet teraz stacjonuje tam 30 tysięcy żołnierzy amerykańskich.
@Gringo44: gdyby Chińczycy mieli walczyć z USA to nie będą mieli Rosji gdzieś, bo to byłby dla nich wartościowy sojusznik, broniący dostępu do Chin od północy i odciągający Europę od wojny.
@niemampsa: nie na Europie, tylko na wschodniej flance NATO. Niemcy, Francja, Hiszpania czy Włochy takich zbrojeń nie mają.
@pawel_187: Francja się zbroiła, ale zbrojeń nie zwiększa. A Niemcy mogą sobie mówić, ale póki co wielkich zamówień nie składali oprócz F-35
@mockingbird_: no to podaj szczegóły tego programu zbrojeniowego. Bo póki co ogłosili tylko zwiększenie wydatków.
@skitarii: maja dosyć silna armie z bazami w różnych zakątkach świata. Może nie muszą zwiększać gdy patrzą na armie rosyjską
@pawel_187: w jaki sposób francuskie bazy w Afryce chronią Europę przed Rosją?
Są już szczegóły, Wolski je omawiał ale nie pamiętam gdzie (w jednej z Tygodniówek chyba), są też np. tu. :
https://www.dw.com/en/how-will-the-german-military-spend-100-billion/a-62020972
A tu jest ciekawe omówienie szerszego kontekstu, interesujące również pod kątem naszych zbrojeń:
https://www.youtube.com/watch?v=8jDUVtUA7rg
@Gringo44: po to żeby mieć
@HRM85: no ale przecież to jest pikuś, bo prawie 2/3 tego idzie na lotnictwo i flotę, a armia lądowa dalej jest w dupie, choć Niemcy mają mniej sprawnych czołgów niż Polska.
Takie zbrojenia przydadzą się tylko do wsparcia ekspedycyjnego sojuszniczej armii lądowej, a to tylko urealnia możliwość konfliktu z Rosją
Problemy z zaopatrzeniem Ukrainy biorą się z tego, że systemu lotniczego (nie samych samolotów, a całej filozofii ich działania razem z całą logistyką) nie da się wdrożyć w czasie krótszym niż 18-36 miesięcy. Dlatego trzeba kombinować, bo na wschód wysyłamy systemy, które nigdy nie były planowane do działania bez dominacji lotniczej.
Niemcy
@Gringo44: w takim razie durniami są też Amerykanie i ty jeden, anonim z wykopu jesteś
@HRM85: no ale gdyby Rosja miała paść od samej wojny z Ukrainą to takie zbrojenia nie byłyby potrzebne przecież. NATO szykuje się na
Nie wiadomo też co zrobią Chińczycy jeśli Amerykanie ich odetną od Pacyfiku, bo Amerykanie swoje przewagi mają głównie na morzach, ale przecież Chiny lądem mogą dojść do całej Azji.
Taki scenariusz zakłada też pewnie możliwość, że w EU (Niemcy, Francja, Włochy) dojdą do głosu izolacjoniści (jak na Węgrzech czy prawdopodobnie na jesieni we Włoszech) i blok bałtycki będzie walczył sam z Rosją (dlatego Polska rozbudowuje też w niezbędnym zakresie lotnictwo)
Twój wywód i tak jest z dupy bo żadnej wojny nie będzie.
No ale jakoś nie robią i Rosja musi kupować z Korei północnej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale ja mówię o momencie, gdy Rosja będzie miała sprzęt z Chin.
@Vixay: bo jakiś pajac z wykopu tak powiedział? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jest korea, jest usa, niemcy, francja grają przeciwko nam, wiec kupowanie od nich nie ma sensu, bo sa jedna noga we wrogim obozie.
@ChamskoCytuje: Polska do tej pory właśnie 2% wydawała, a ostatnie zamówienia znacznie ten limit przekraczają.
@Vixay: no popatrz, generalicja z USA uwzględnia wojnę z Chinami i z Rosją, ale ty wiesz lepiej, co nie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Przecież to nie jest mój wymysł, tylko piszę to co twierdzą władze USA i Polski.
@skitarii: Po tym blamażu tysiąclecia ze strony Rosjan? ¯\_(ツ)_/¯
Jeśli coś ma być zrobione dobrze, zrób to sam, więc pewnie Chińczycy sami zabezpieczą północny zachód.
@Nitro_Express: przecież bez zgody Rosji nic Chiny tam nie zrobią.
@Nitro_Express: na północ od Chin.
@Nitro_Express: przecież WTEDY Chiny będą w dupie, jeśli samoloty USA będą mogły operować z terenów Rosji.
@Nitro_Express zapominacie o jednym dużym graczu w tamtym rejonie. Indie to duży, zaludniony kraj z dużą armią oraz bronią atomowa. To oni mogą być kluczowi, chociaż rownie dobrze moga być neutalni i zaatakują Pakistan co może skutkować wojna nuklearna.
@Gringo44: skąd taki pomysł? W geopolityce rzadko można sobie pozwolić żeby mieć cokolwiek gdzieś, a mówimy tu o gigantycznym kraju z nastrojami które niedługo będą podobne do międzywojennych Niemiec, do tego mającego zasoby naturalne potrzebne krytycznie Chinom.
To chyba oczywiste że nie mają i nie mogą mieć Rosji w dupie. To dla nich wymarzona strefa buforowa i przyszła manionetka której przetrwanie gospodarcze