Wpis z mikrobloga

4 września po 22 latach przestały być wydawane nalepki kontrolne numerem rejestracyjnym pojazdu. Wszystko spoko, ale po co one w ogóle były? Słyszałem opinię, że chodziło o szalejące w tamtych latach kradzieże pojazdów, a ten trudny do podrobienia wyróżnik miał na celu ograniczyć to zjawisko. To samo miało się tyczyć zresztą kart pojazdów, które też zostały wycofane. Ktoś coś?

#tablicerejestracyjne #czarneblachy #pytanie #samochody #motoryzacja #prawo #policja
Pobierz pogop - 4 września po 22 latach przestały być wydawane nalepki kontrolne numerem reje...
źródło: comment_1662459083Sg3qSzvp9vDyNshLxXLRm3.jpg
  • 33
Wnioskować?

@atrophy: Tak wnioskować. Tak się w urzędniczej nowomowie przyjęło, że każda rzecz, którą składasz w urzędzie to wniosek. Czasami jest dodatkowy wniosek we wniosku. Papier, ktory wypełniasz przy rejestracji samochododu to "Wniosek o rejestrację..." i na nim jest sekcja, czy wnioskujesz o: 1) blachy krótkie, 2) pozostawienie starych blach, 3) dodatkową trzecią blachę
@nalej_mi_zupy: Jakiego niby naczelnika urzędu? Skarbowego? Organem właściwym w sprawach ewidencji pojazdów jest starosta powiatowy i to starosta jest urzędem. Nie powiat, jako jednostka samorządu terytorialnego, a starosta powiatowy. Podobnie sprawa się ma z ministrem - minister jest organem, a ministerstwo urzędem obsługującym ministra jako organ. Albo z US - urząd to jednostka org., a Naczelnik US jest organem, który ma określone kompetencje, prawa i obowiązki.

Co do „przyjęcia się ze
@aks_762: Masz rację - wniosek o rejestrację jest do Starosty. Aż musiałem zajrzeć w papier jaki wypełniałem. Byłem przekonany, że się wnioskuje do Naczelnika Wydziału Komunikacji.

Tutaj bardziej mnie śmieszy instytucja Ministra/Starosy/Naczelnika, do którego teoretycznie trafiają takie zwyczajne wnioski, które w rzeczywistości są obsługiwane przez panie Grażynki przy herbacie.