Wpis z mikrobloga

#react #programowanie
Aj nid help łans egen. Nie za bardzo rozumiem dlaczego fetchedFile jest nullowany przy rerenderze - przekazuję te pole jako props do wykorzystywanego "w środku" komponentu i w momencie jak setuję te pole to ten mój komponent wrapper odpala się od zera wraz z wartością fetchedFile ustawioną na null - co ciekawe reszta pól ma przywrócony poprzedni stan czyli np. initialized jest na true. Ktoś podpowie co tu z------m?
Dominias - #react #programowanie
Aj nid help łans egen. Nie za bardzo rozumiem dlacz...

źródło: comment_1662391228JyHQh3tfvPRl5lk5GiSA0T.jpg

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@NuncjuszPapieski: generalnie ten MainComponent jest współdzielony między kilka widoków które są prawie identyczne, różnice polegają na dodatkowych zachowaniu po kliknięciu w jeden przycisk dlatego utworzyłem ten sideEffect który przekazuję - w tym przypadku muszę odpalić interwał a w nim requesty co 5minut które będą pobierały dane i przekazywały je do MainComponent, który je wyświetli. Dzięki @pustko i pokazaniu mi jak pobiera się poprzedni stan rozwiązałem swój problem - zostałem
  • Odpowiedz
@Dominias: W kwestii braku dostępu do aktualnego stanu z poziomu callbacku przekazywanego do setInterval to przejrzyj sobie te odpowiedzi na Stackoverflow - jest tam też link do bloga Dana Abromova, gdzie dogłębnie jest opisany ten problem.
Co do usuwania interwału, to nie jestem pewien co masz na myśli pisząc

skąd te useEffect będzie wiedziało, że to akurat o ten lifecycle chodzi..

ale zmodyfikowałem trochę Twój wcześniejszy przykład na Stackblitz
  • Odpowiedz
@Dominias: Nauczta się k---a dawać jakiś codesandbox link do kodu a nie screeny wysyłacie jak jakieś downy

A Wy, cała reszta geniuszu przestańcie takim ludziom cokolwiek pisać bo to nie ma za grosz sensu

Chcesz faktycznie pomocy?
To włóż pracę w to aby Ci tą pomoc umożliwić a nie postujesz jakiś g---o screen wyrwany
  • Odpowiedz