Wpis z mikrobloga

dolicz skumulowana inflacje i spolki ktore upadly i wychodzi piekne -90% ta gielda jest wydrenowana z kasy i powinna byc zamknieta.

@Louis_de_Pointe_du_Lac: ale po co mam wliczać upadłe spółki? Jeśli spółka wyceniana poniżej top20, to po prostu wypada z indeksu, i to jest akurat uwzględnione
  • Odpowiedz
bo przecietny inwestor kupuje akcje spolek wig 20 a nie etfy na indeksy. Wiec go upadki spolek jak najbardziej interesuja

@Louis_de_Pointe_du_Lac: Akurat więcej osób kupuje teraz ETF-y niż pojedyncze akcje.

Przy długoterminowym nie ma sensu nie oprzeć części akcyjnej o ETF-y.

Tak, już nie szkaluję ETF-ów
  • Odpowiedz
@Filipterka25: to zależy. Na GPW w sumie jest bez sensu kupować ETF-ów, bo nie ma silnych indeksów, albo są behemoty skarbu państwa w wig20, albo mwig/swig gdzie za słabe i za małe spółki (mówię oczywiście ogólem, są tam i dobre, ale cały indeks jest słaby). Wig20 jest na minimalnych poziomach, a ja ze swoim portfelem cały nad kreską, bo zwyczajnie odfiltorwałem g---o.
Natomiast to wymagało sporo nakładów czasu, ciągle czytanie
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@arsen-zujew: nie chce mi się szukać ale 25 lat temu kupiłem fundusz pioniera polskich akcji. W kwietniu miałem +32,% na plusie.
No i mirki pisały że etf lepszy bo coś tam coś tam.
A tu wychodzi że tak średnio.
  • Odpowiedz
W kwietniu miałem +32,% na plusie.

@Sl_w_k_1: czyli po 25 latach jesteś tylko 32% na plusie? zdajesz sobie sprawę z tego, że to mniej niż lokata? I tak, etf byłby lepszy, nawet na wig20, bo po 25 latach zysk jest większy niż 32%
  • Odpowiedz