Wpis z mikrobloga

Jak wygląda sytuacja z wypisywaniem metylofenidatu na ADHD i IH (hipersomnię idiopatyczną)? Podejrzewam że cierpię na to i na to (jak zresztą widać po godzinie dodawania wpisu XD) i umówiłem się na wizytę psychiatryczną, ale obawiam się że nie dostanę metylo na początek terapii, jeśli w ogóle dostanę jakikolwiek lek. O czym powinienem wspomnieć żeby zmaksymalizować szanse na to żebym to dostał jak najszybciej? Z tego co widzę atomoksetyna nie jest aż taka skuteczna jeśli chodzi o leczenie IH, więc może warto o tym powiedzieć.

#adhd #metylofenidat #psychiatria ale też #narkotykizawszespoko my beloved <3
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@callver34: Szczerze? W dużej części przypadków i tak kończy się na SSRI. Z jednej strony jestem całym sercem za pełną diagnostyką, z drugiej natomiast szkoda mi ludzi, którzy czekają pół roku na nic konkretnego. Mały odsetek pacjentów cierpi na coś, na co rzeczywiście pełna diagnostyka by się przypadała, a kiedy już trafiają do nas (oddział intensywnej terapii o zaostrzonym rygorze) nie ma czasu na wypełnianie żadnych ankiet, tylko leci gruba
  • Odpowiedz
@Chrytka

Stawiamy „working diagnosis” an start I później próbujemy udowodnić jakoś, że to rzeczywiście ta diagnoza. Z mojego punktu widzenia - brzmi sensownie, aczkolwiek pacjenci czekają bardzo długo na konkretną pomoc.

No własnie OP chce sobie sprawdzić i przetestować. Co w tym złego ? Nie zadziała będzie szukał dalej. Metylofenidat nie jest szczególnie szkodliwy i działa natychmiastowo. Na pewno jest bezpieczniejszy od masowo przepisywanych SSRI. Bez ryzyka długotrwałych skutków ubocznych w
  • Odpowiedz
analizie rzeczywistych wskaźników sukcesu - sposobu zachowania, treści mowy i pisma, ilości interakcji społecznych, zarobków, utrzymania lub zdobycia pracy czy wykształcenia każdego pacjenta.

@marecki22: a to na obronę tej biednej psychiatrii dodam, że gdy ktoś jest w naprawdę kiepskim stanie, mowa tutaj o przeróżnych psychozach, maniach itp. to rzeczywiście otrzymuje full pakiet, bardzo podobny do tego, o czym mówisz. Bardzo często taki pacjent (po wglądzie w finanse) dostaje nowe życie,
  • Odpowiedz
@Chrytka aż 99%? Jestem na kilku grupach dla osób neuroatypowych i właśnie obserwuje tendencje, że osoby przychodzą z autodiagnoza, i zazwyczaj po jakimś czasie chwalą się potwierdzeniem autodiagnozy przez oficjalna diagnozę u psychiatry.
  • Odpowiedz
@rozowy_mikro: Podkreślam, że miejscem mojej pracy jest inny kraj europejski. Narodowość, którą leczymy jest trochę inna, szukając informacji pobieżnie, przeczyta kilka objawów danej choroby i domaga się postawienia diagnozy na tej podstawie. Inna mentalność.
  • Odpowiedz
Pracuję w psychiatrii na co dzień i w 99% przypadków ludzie, którzy sami się diagnozują i wiedzą czego potrzebują - są w błędzie

@Chrytka: Z ciekawości, z czego ci pacjenci się diagnozują i co okazuje się błędne w ich diagnozach?
  • Odpowiedz
@drhab: @Chrytka: @marecki22: @Inphinitas: byłem na (krótkiej) wizycie, faktycznie mam IH i rzeczywiście jest szansa że mam ADHD, na razie dostałem bupropion (nie chciałem od razu na pierwszej wizycie prosić o metylo, byłoby to jednak trochę risky, a kasy mam mało więc nie mam zamiaru chodzić do różnych lekarzy), działa całkiem spoko, czuję się po prostu żywiej niż normalnie, ale czasami nadal mi brakuje
  • Odpowiedz