#pracait #it Możecie mi proszę powiedzieć co w wymaganiach oznacza "Znajomość zagadnień sieciowych LAN, usług sieciowych"? Ostatnio porzuciłem swoje marzenia o pracy w IT ale znalazłem ofertę która wygląda bardzo dobrze, tylko kompletnie nie rozumiem czego oczekują? Mógłby ktoś tak gruntownie wyjaśnić? Bo się boję że spalę się ze wstydu, nie wiem jak traktują takich juniorów co czegoś nie wiedzą :/
@Hajo86: tak wymieniać można w nieskończoność. Wiesz ja dawno dawno temu gdzieś takie ogłoszenie widziałem na 1/4 etatu, zdalnie - gadam z gościem a oni tam AD (4k userow + drukarki +serwer www i dodatkowe, 10uslug z ad+ serwery linux z kerberos) xD pytam czy poprzedni admin tam też robił na 1/4 etatu, a gościu "no nie, ale on się obijal". Prychlem mocno. Akurat miałem doświadczenie z dużo większym AD
@Parspakop: podrzuć ogłoszenie, będzie łatwiej ocenić kogo szukają. Czy wpis o LAN jest wymieniony dość wysoko na liście wymagań i jest więcej informacji sieciowych, czy jest to dość nisko, a wyżej są systemy/programowanie? Ogólnie dobrze jakbyś wiedział jak działa switch i do czego służą VLANy, bo podejrzewam że w tej firmie sieciówka kończy się właśnie na konfiguracji nowego portu pod drukarkę czy komputer księgowej.
@xszefo: @ManamanaTuriruriru: @Hajo86: Jako że w każdym ogłoszeniu jest takie wymaganie, polecicie mi jak mogę rozszerzyć swoją wiedzę o te zagadnienia?
@Parspakop: jeżeli chcesz faktycznie coś ogarnąć z sieci, to zacznij od dowolnych materiałów do któregoś z podstawowych certyfikatów, najwięcej będzie do CCNA, sporo darmowych filmików jest na youtube. Nie musisz oglądać wszystkiego, zacznij od zrozumienia: - warstwy sieci (model OSI, model TCP/IP), najważniejsze żebyś z tego wyciągnął czym się różni warstwa druga od trzeciej i co siedzi w warstwie czwartej, sieciowcy w większości pracują właśnie do warstwy 4, wyżej obsługują
@xszefo: @Hajo86: Nie wiem jak działają te ogłoszenia do takich firm, jeśli jest termin do 20 września to rzecyzwiście tyle będzie trwała rekrutacja czy jak znajdą kogoś ciekawego to ją zakończą? Jeśli do 20, zdążę to ogarnąć? Popełniłem błąd w przeszłości, myślałem że zainteresowanie i samouczenie się informatyki w zupełności wystarczy do pracy a szkoła będzie zbędna - tak to jest mając 16 lat :/
@Parspakop: jeżeli ten termin jest zaszyty w portalu pracuj.pl, to to ogłoszenie po prostu wtedy wygaśnie. Jeżeli nikogo nie znajdą, to będzie duże prawdopodobieństwo że wrzucą kolejne. Jest też szansa, że HR albo team leader będą zmęczeni jakąś przedłużającą się rekrutacją i wezmą kogokolwiek, byle w miarę ogarniał. Ciężko powiedzieć, moim zdaniem wysyłaj CV jak najszybciej, zanim oni to przetworzą i umówicie rozmowę, to spokojnie zdążysz poczytać o podstawowych rzeczach
Możecie mi proszę powiedzieć co w wymaganiach oznacza "Znajomość zagadnień sieciowych LAN, usług sieciowych"? Ostatnio porzuciłem swoje marzenia o pracy w IT ale znalazłem ofertę która wygląda bardzo dobrze, tylko kompletnie nie rozumiem czego oczekują? Mógłby ktoś tak gruntownie wyjaśnić? Bo się boję że spalę się ze wstydu, nie wiem jak traktują takich juniorów co czegoś nie wiedzą :/
@ManamanaTuriruriru: @Hajo86: Jako że w każdym ogłoszeniu jest takie wymaganie, polecicie mi jak mogę rozszerzyć swoją wiedzę o te zagadnienia?
źródło: comment_16617758481CL2MJTfmH5XcEZOkf4Mge.jpg
Pobierz- warstwy sieci (model OSI, model TCP/IP), najważniejsze żebyś z tego wyciągnął czym się różni warstwa druga od trzeciej i co siedzi w warstwie czwartej, sieciowcy w większości pracują właśnie do warstwy 4, wyżej obsługują