Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Cz 2 tego Wpisu

Moja koleżanka z teamu po pracy przesłała mi screena, że nasz TL stworzył konfę, w której są wszyscy prócz mnie i opisał tam, ze w ostatnim czasie mam najsłabsze wyniki i przez to zespół ma więcej pracy. No nie ukrywam zrobiło mi się trochę przykro, niby to było takie "martwienie się", że to nie fair, że inni mają więcej pracy przez to - ale dla mnie jest to trochę nastawianie pracowników przeciwko mnie. Poradziłem się znajomego radcy prawnego z rodziny i kazał mi to natychmiast zgłosić do HR-u, ponieważ jest to jawny mobbing. Skutkiem tego na pewno będzie to, że mnie zwolnią. I tak zacząłem już wysyłać CV, nie mam mentalności niewolnika, ale nie stać mnie i mojej różowej, żeby od tak odciąć połowę naszego budżetu w przeciągu miesiąca. Lada moment miałem przejść do innego zespołu, ale nie obędzie się bez konsultacji mojej menadżerki z leaderem tamtego zespołu - prawdopodobnie do tego nie dojdzie i plan spełznie na niczym. Co powinienem zrobić, jesli zgłoszenie tego do HR-u poskutkuje przyspieszeniem mojego zwolnienia przez TL i menago działu? Zgłoszenie do PIPu? Mój ziomek śmieje się, że powinienem iść do psychiatry i wziąć L4 na kilka miesięcy. Ale tak szczerze nie mam ochoty przychodzić do roboty przez tą sytuację, a robotę lubię. Mam trochę expa w supporcie ale w tym momencie widzę, że na rynku w moim mieście (Lubelskie) jest raczej posucha.

#korpoit #programista15k #pracait #mobbing

---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #6309e11a009fcea051a70ad8
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: LeVentLeCri
Wesprzyj projekt
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania: zrob jak Ci kuzyn radzi, potem bedziesz sie martwil. Praca to nie miejsce zeby znosic tego typu frajerskie zagrywki. Chociaz nigdy w korpo nie robilem, moze to jest jakis standard, nie wiem. A L4 to z kolei zawsze opcja, ktora warto rozwazyc i rowniez w ostatecznosci zastosowac. Zawsze to jakas ciaglosc hajsu no i spokoj przy poszukiwaniu nowej roboty. Powodzenia
  • Odpowiedz
1. Znajdź sobie nową pracę.

2. Czy miałeś jednorazowy problem mający jakieś realne usprawiedliwienie czy po prostu się o----------ś i rzeczywiście odstajesz od zespołu przez co inni mają realnie więcej roboty?

Na twoim miejscu to pogadałbym z team leaderem i zapytał go co miało na celu to spotkanie. A oprócz tego zastanowiłbym się poważnie nad sobą jeśli osobiście się do tego przyczyniłeś lenistwem, nieróbstwem, brakiem komunikacji itd.

Abstrahując od twojego problemu to
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: ten TL to debil, widać ze nie był na żadnym szkoleniu z mobbingu a o samym zarządzaniu też za wiele nie wie. Do zbierania info o najsłabszym pracowniku są F2F a nie tajne grupki. Jak duża to jest firma? Jeśli to jest korpo to @WyjmijKija ma rację, jesteś nietykalny. Po zgłoszeniu do HR powinno rozpocząć się „śledztwo”, które ma sprawdzić czy do mobbingu faktycznie doszło i co trzeba
  • Odpowiedz
OP bez kodu: @Boska_Klaudia: W świetle wyników? Możliwe. W kwestii wykonywania swoich obowiązków - nie zaliczyłem żadnego wielkiego fakapu. Rzecz, która jest dziwnie najmniej sprawiedliwa to sytuacja gdzie wpadają nam tickety do przekierowania i jako cały zespół mamy je ogarniać - jest jedna dziewczyna, która jest tego mistrzynią i no zgarnia wszystko z własnej woli. W efekcie ja dostaje o------l, że robię tych zgłoszeń mało.

@Rhodium: 1. Jestem w trakcie rozsyłania CV, szukam na rynku lokalnym ale także full remote w wwa i krk.
2. Nie zaliczyłem żadnego wielkiego problemu przez który inni mają więcej pracy. Telefony do nas się nie urywają - są w granicach 1-4 połączeń dziennie (pracując na HO zdarza mi się nie odebrać czasem jednego).

Nie sądze, że inni mają przeze mnie więcej roboty gdyż biorą za darmo dodatkowe taski. Zbieram
  • Odpowiedz
@Boska_Klaudia @Rhodium i nawet jeśli jest kiepski, to w ogóle miałoby być usprawiedliwione takie działanie? Nawet jeśli jest kiepski, to zachowanie opisane w poście jest niedopuszczalne i nie ma dla niego usprawiedliwia, a świadczy tylko o niekompetencji i toksycznosci osoby wyżej postawionej.
  • Odpowiedz
@dyskutek2: no niekoniecznie. Tu czytasz relację wyłącznie jednej strony a może być tak że dyskusja była prowadzona w zupełnie innym tonie, np ludzie rzeczywiście dzielili się dodatkową robotą albo zastanawiali się jak pomóc nieszczęśnikowi.
Albo też była sprowokowana przez osobę lub osoby inne niż lider.
  • Odpowiedz
@Rhodium niedopuszczalne jest pomijanie pracownika w rozmów o nim z innymi pracownikami i robienie go kozłem ofiarnym. Rozmawia się z pracownikiem i krótka piłka. Jak ktoś nie potrafi tak, to nie nadaje się na takie stanowisko.
  • Odpowiedz
No ale ty ciągle się upierasz przy jednej wersji. A mogło być zupełnie inaczej niż OP pisze.

@Rhodium: no to trudno, OP zrozumiał to na swój sposób, jeżeli po zgłoszeniu do HR okaże się że było inaczej to TL nie poniesie żadnych konsekwencji
  • Odpowiedz
Abstrahując od twojego problemu to ja osobiście jestem przerażony tym jak spizdowaciało IT - nikogo już normalnie nie można o--------ć a o zwalnianiu to już w ogóle nie ma mowy

@Rhodium: no straszne że nie można krzyczeć na pracownika xD ile masz lat? 50 że tak Ci tego brakuje?
  • Odpowiedz
OP: @Rhodium: ogólnie nigdy nie dopuściłem do sytuacji, w które rażąco i wielokrotnie zaniedbywałem swoje obowiązki. Wytyczne (które nie są określone w umowie jako bare minimum) starałem się wypełniać dla świętego spokoju. Ale z naprawdę nie mam ochoty się szarpać o sto złotych przez cały miesiąc, bo dorywczo pomagając kumplowi w weekend przez 6 godzin zarobię kilka razy więcej a przy okazji dobrze się bawię.

Przyznaję, nie zależy mi
  • Odpowiedz
@OP: spoko, w pełni rozumiem. To o czym piszę nie odnosi się tak właściwie do ciebie a do każdej relacji jaką możemy przeczytać w internecie. Także nie bierz tego proszę do siebie :)
  • Odpowiedz
@Rhodium a czemu mnie nie wołasz? A co tu jest do przekręcenia? Wymyślił sobie konferencję dla wszystkich poza nim? Spotkania pracowników muszą być dla wszystkich o danej działalnosci w danej firmie. Nie można wybierać osoby, którą się trzyma z boku.
  • Odpowiedz