Wpis z mikrobloga

Mirki, sprzedałem auto, zgłosiłem sprzedaż w wydziale komunikacji oraz anulowałem OC.

Czy powinienem też zgłosić sprzedaż w US? Auto miałem dłużej niż 6 miesięcy więc teoretycznie nie muszę płacić podatku od sprzedaży i zarobku. Ale czy powinienem to zgłosić lub uwzględnić w PIT?

#prawo #motoryzacja #samochody #prawnik
  • 13
oraz anulowałem OC.

@To_The_Moon: co to znaczy że anulowałeś OC?

Auto miałem dłużej niż 6 miesięcy więc teoretycznie nie muszę płacić podatku od sprzedaży i zarobku

@To_The_Moon: Nie chodzi o to żebyś miał auto dłużej niż 6 miesięcy ale o pełne miesiące. Jeśli auto kupiłeś pierwszego września to sześcio-miesięczny okres zaczyna się od pierwszego października.
nie wiem co zrobiłem (jak sie to fachowo nazywa) ale mi zwrócili potem kasę za resztę niewykorzystanych miesięcy i nowy kupujący musiał sobie załatwić swoje OC

@To_The_Moon: Dobrze że sobie załatwił bo inaczej odpowiadałbyś za przestępstwo choć dziwię się nowemu właścicielowi że tego nie zgłosił.
ja nie jestem właścicielem auta,

@To_The_Moon: ani właścicielem OC, OC razem z autem stało się własnością kupującego. Jeśli wypowiedziałeś umowę zamiast zgłosić zbycie rozporządzałeś polisą która nie należy do Ciebie. Mogło być też tak że zawiadomiłeś o zbyciu pojazdy a nowy właściciel wypowiedział umowę - wtedy faktycznie kasa za niewykorzystany okres ubezpieczenia Ci przysługuje.
@modzelem: @aarahon:

Dobra ogarnąłem bo musiałem zapytać dziewczyny bo ona mi w tym pomagała.

Generalnie trzeba zgłosić sprzedanie auta w wydziale komunikacji i powiadomić ubezpieczyciela.
OC zostaje na nowego właściciela ale jeśli on przed terminem wykupi sobie swoje OC to wtedy z mojego OC zwracają mi kasę za niewykorzystane miesiące.

Zatem zgłosiłem ubezpieczycielowi, ale, że tamten typ dalej korzystał z mojego OC to mi kasy nie zwrócili.

Zawiadamiasz ubezpieczyciela o