Aktywne Wpisy
VIFON_Polska +91
No Elo (。◕‿‿◕。) Pierwszy oficjalny wpis popularnych Zupek Chińskich na Wykopie! Ja już jestem miękki jak makaron.#heheszki #gotujzwykopem
Kruszysz makaron?
- Tak 65.3% (1005)
- Nie 34.7% (534)
Viado +85
Najbardziej gniję z warszawiaków, uważają się za takich mądrych i oczytanych a tymczasem:
- Płacą po 50zł za śniadania złozone z jajka i tosta w modnych knajpkach i jeszcze stoją do nich w godzinnych kolejkach
- Glosują na trzaskowskiego który im zabrania korzystać z samochodu (już teraz centrum warszawy jest praktycznie martwe bo nie ma gdzie zaparkować)
- Nie potrafią nawet wymienić gniazdka bez dzwonienia po "specjalistę"
- Prawie wszyscy się dali
- Płacą po 50zł za śniadania złozone z jajka i tosta w modnych knajpkach i jeszcze stoją do nich w godzinnych kolejkach
- Glosują na trzaskowskiego który im zabrania korzystać z samochodu (już teraz centrum warszawy jest praktycznie martwe bo nie ma gdzie zaparkować)
- Nie potrafią nawet wymienić gniazdka bez dzwonienia po "specjalistę"
- Prawie wszyscy się dali
Pasteryzacja została odkryta ~160 lat temu.
Ostre przyprawy nie zabijają bakterii, najsensowniejsza hipoteza mówi o tym że w ciepłych krajach dodawano ostre przyprawy głównie po to żeby zabić smak psującego się żarcia.
Kiszenie jest znane co najmniej 9000 lat - więc raz że zajebiste porównanie z pasteryzacją. Dwa, nie wystarczy zostawić jedzenia, tylko trzeba odciąć dostęp tlenu.
@Mirkosoft: Tak w sumie, to trochę zabijają (a już przynajmniej hamują ich rozwój). Kapsaicyna faktycznie morduje niektóre bakterie i potrafi być lepsza od antybiotyków.
@Ama-gi: To właśnie odkrycie na miarę Twoich możliwości.
No właśnie widzę. Na szczęście mikrobiolodzy mają więcej rozumu od niektórych...
Nikt tu nie zrównuje antybiotykoterapii z ostrym jedzeniem. To jest tylko Twój wymysł którego bez sensu się trzymasz.
@Mirkosoft: hmmm? sline sie wykorzystywało do żucia ziarna ale nie poto by odkazić tylko są tam enzymy rozkładające skrobię. po prostu potem takie ziarno zalane wodą fermentowało
@Ama-gi: w tezę o wyższości nad antybiotykami nie wnikam, ale do czasu wynalezienia antybiotyków przeciętny Kowalski nie mógł sobie pozwolić na przyprawy, których dziś mamy po korek za grosze.