Wpis z mikrobloga

@Fix:
Pasteryzacja została odkryta ~160 lat temu.

Ostre przyprawy nie zabijają bakterii, najsensowniejsza hipoteza mówi o tym że w ciepłych krajach dodawano ostre przyprawy głównie po to żeby zabić smak psującego się żarcia.

Kiszenie jest znane co najmniej 9000 lat - więc raz że zajebiste porównanie z pasteryzacją. Dwa, nie wystarczy zostawić jedzenia, tylko trzeba odciąć dostęp tlenu.
Ostre przyprawy nie zabijają bakterii, najsensowniejsza hipoteza mówi o tym że w ciepłych krajach dodawano ostre przyprawy głównie po to żeby zabić smak psującego się żarcia.

@Mirkosoft: Tak w sumie, to trochę zabijają (a już przynajmniej hamują ich rozwój). Kapsaicyna faktycznie morduje niektóre bakterie i potrafi być lepsza od antybiotyków.

Działanie przeciwdrobnoustrojowe

Ekstrakt z Capsicum annuum (pieprzowiec roczny) jest znany w wielu zakątkach świata jako środek stosowany w leczeniu dolegliwości spowodowanych
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Rga79: rzucenie linkiem do czegoś niczego nie wnosi i nie pokazuje. A jest różnica pomiędzy działaniem antybiotyków, a działaniem dezynfekujacym. To nie jest to samo. Więc proszę nie pisać głupot zrównujących działanie antybiotykow z ostrym jedzeniem
@Ama-gi: Ty masz ewidentnie jakiś problem z rozumieniem czytanego tekstu. Jeśli nie dociera do Ciebie, że w pewnych określonych przypadkach oporność niektórych bakterii może być wyższa/niższa na niektóre substancje, to za wiele nie porozmawiamy.
Nikt tu nie zrównuje antybiotykoterapii z ostrym jedzeniem. To jest tylko Twój wymysł którego bez sensu się trzymasz.
@Mirkosoft: Capsicums, including chilies and other hot peppers, are in the middle of the antimicrobial pack (killing or inhibiting up to 75 percent of bacteria), while pepper of the white or black variety inhibits 25 percent of bacteria, as do ginger, anise seed, celery seed and the juices of lemons and limes
taaa lepsza od antybiotyków xd powiedz to wszystkim tym którzy zmarli bo nie dane im było dosyć drugiej połowy xx wieku


@Ama-gi: w tezę o wyższości nad antybiotykami nie wnikam, ale do czasu wynalezienia antybiotyków przeciętny Kowalski nie mógł sobie pozwolić na przyprawy, których dziś mamy po korek za grosze.
@Mirkosoft: Z tymi ostrymi przyprawami, czy w ogóle z przyprawami dodawanymi w celu zabicia smaku psującego się mięsa to popularna bzdura. Ludzi nie było stać na to, aby mięso się psuło, więc zabijano tyle zwierząt, na ile było zapotrzebowanie w danym momencie. Czego nie można było wykorzystać od razu to się soliło, suszyło, etc. - różne były metody, ale na pewno nikt nie dopuszczał do zepsucia się czegoś tak drogiego i