Wpis z mikrobloga

Jak Cię Żukowska sprowadza na glebę to wiedz, że coś się dzieje ( ͡° ͜ʖ ͡°)

To jest odpowiedź na wpis Gronkiewicz-Waltz, która też jest przeciwna zakazowi wydawania wiz Rosjanom (ponieważ według niej się niby czegoś nauczą na Zachodzie)

#ukraina
waro - Jak Cię Żukowska sprowadza na glebę to wiedz, że coś się dzieje ( ͡° ͜ʖ ͡°)

...

źródło: comment_16611098556yMYZzxKzXIF7V3b1yHgiW.jpg

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ogólnie wiara w to, że rosjanie nauczą się czegoś z podróży, to jak wiara w to, że januszowe urlopowe wycieczki to "podróże, które kształcą". Snobizm nie kształci, a turystyka nie otwiera cię na obce kultury, bo jeździsz do ujednoliconych, wydeptanych ośrodków turystycznych, takich cywilizacyjnych mcdonaldsów.
  • Odpowiedz
@the_good_guy: i tak i nie … bo mimo wszystko jest opozycja w Rosji … przykład zamach na Dugina lub ten żołnierz co już nie chciał walczyć … oni muszą mieć jakąś opcję.
Tylko trzeba to uregulować, opozycjoniści za free, a inni np oświadczenie że są przeciwko wojnie plus wpłata na jakąś fundacje ukraińską :)
Sam mam znajomą rodzinę co uciekła z Rosji w 2012 bo wiedzieli że pójdą siedzieć, bardzo
  • Odpowiedz
@wladdan: Raczej mi chodzi o to, że mimo wszystko Putin i otoczenie to raczej cywilne służby FSB w odróżnieniu od wojskowego GRU, mających złą opinię nawet w Rosji. Serio, potrafią być gorsi.
  • Odpowiedz
@wladdan: ale ja nie piszę o braku opozycji, ale o tym, że nie podróże robią z ciebie porządnego człowieka. Teraz jest taki hype, że turystyka to jest niby jakiś lepszy rodzaj konsumpcji i rozwija, a nijak tego nie widać - janusz z grażyną jadą do Turcji i wracają jako tacy sami ludzie, w zanadrzu mają przy okazji kilka ksenofobicznych historii.
  • Odpowiedz
@djtartini1: wiem że są tam gorsi ;) ale jak się wilki pokłócą nad ofiarą i pozabijają to ofiary to nie martwi na razie ;))

@the_good_guy: masz racje nie zrozumiałem. Ogólnie wizy turystyczne mogą kacapom zakazać … pełna zgoda ;) ale możliwość wyrwania się z reżimu powinna być dostępna.
  • Odpowiedz
@wladdan: z tym się zgadzam. Jestem bardzo zniechęcony do rosji jako formacji kulturowej, co nie oznacza, że jestem za skreślaniem każdego z rosyjskim paszportem. Porządni ludzie mieszkający w rosji mają teraz dwie drogi do normalności - uciec z reżimu albo go obalić. I tak, wiem, że łatwo pisać. Nic na to nie poradzę - zrobił im się tam taki syf cywilizacyjny, że lekko nie będą mieli, a bierność przekłada się
  • Odpowiedz