Aktywne Wpisy

kutang__pan +39
źródło: 09_1729009610_200519
Pobierz
Sark +4
Kto Waszym zdaniem naprawde zrobi porzadek z legalna i nielegalna imigracja?
- Pis 7.2% (33)
- Ko 27.9% (127)
- Kofederacja 41.9% (191)
- Trzecia Droga 8.8% (40)
- Lewica 14.3% (65)

polecicie jakąś książke do nauki pytonga?
Spróbowałem Zed A. Shawn - Learn python 3 the hard way, i okazało się że to jest jedna z najgłupszych książek jakie widziałem XDDD
Tak wiem, nauka przez tworzenie projektów, ale
1. jest szansa że nie poznam jakiegoś istotnego, podstawowego konceptu
2. dopiero na code review, dowiem się że w pythonie pisze się inaczej niż w c++ czy innej javie (przykładowo, że w ifach często pomija się nawiasy, albo używa się "and" zamiast &&)
3. nie mam pomysłu na jakikolwiek istotny projekt. Mam książkę do data science, robiłem pare symulacji związanych ze statystyką i rachunkiem prawdopodobieństwa, ale projekty które pisze, są na tyle proste, że nie wykorzystuje w nich nawet obiektówki, ani nic ponad definiowanie funkcji, i for loopy
Zapamiętaj sobie tabelke (pic rel) xDDDD
Pare linijek niżej:
Common Student Questions:
-Can't i just learn the conccepts behind boolean algebra,
źródło: comment_1661010638UqaNoZDKUmQwddlGqVFuZe.jpg
Pobierz@Tank1991: nie zawsze. Przykładowo, myślę że przerzucenie się z javascripta na haskella / lispa mogłoby zająć dłużej niż 2 dni.
No i pewnie ty znasz te ~10 języków, gdzie ja dopiero zaczynam się uczyć kolejnych
python jest jak najbardziej mainstreamowy, cpp mniej, ale i tak da się w nim dobrze zarobić (fintechy na przykład)
np. wytłumaczenie czym jest map, a potem zadanie z zastosowaniem tego map i tak po kolei
Polecam spróbować.
... mi się nie udało przebrnąć przez 1/3 książki pod tym tytułem zarówno od java jak i python ;)
@RedveKoronny: nie chce cie martwic ale zeby efektywnie programowac trzeba nie tylko miec to wykute ale "widziec" n rozgalezien rozpietych na orach i andach. algebraa boola to wręcz abecadło
@Tank1991: domyślam się że chodzi ci o metodę "tableux".
Do używania jej trzeba się nauczyć jak wygląda negowanie zdań logicznych, a nie tabelki do każdego istniejącego wyrażenia.
Powodzenia wkuwanie odpowiedzi na zdania pokroju:
P(a, b, c, d, e) = (a^b => ~c
jeżeli mam zdanie a^b^c, to muszę wykuwać 8 możliwych odpowiedzi, czy może łatwiej będzie zrozumieć działanie bramki logicznej AND
No taka jest idea "wykucia" tych tabelek, ty myslales ze autor kaze ivh sie wykuc ich na pamiec? O.o masz tylko wiedziec ze t and f daje f a wtedy tabelki sobie rozpiszez ergo je znasz
Nie rozumiem, przeciez dzialanie anda opisuje ta tabelki i de fakto by go zrozumiec ja wykuwasz
Dosłownie napisał, że lepiej jest je zapamiętać, niż zrozumieć logike za nimi
https://exercism.org/