Wpis z mikrobloga

#naukaprogramowania #python #programowanie
polecicie jakąś książke do nauki pytonga?
Spróbowałem Zed A. Shawn - Learn python 3 the hard way, i okazało się że to jest jedna z najgłupszych książek jakie widziałem XDDD

Tak wiem, nauka przez tworzenie projektów, ale
1. jest szansa że nie poznam jakiegoś istotnego, podstawowego konceptu

2. dopiero na code review, dowiem się że w pythonie pisze się inaczej niż w c++ czy innej javie (przykładowo, że w ifach często pomija się nawiasy, albo używa się "and" zamiast &&)

3. nie mam pomysłu na jakikolwiek istotny projekt. Mam książkę do data science, robiłem pare symulacji związanych ze statystyką i rachunkiem prawdopodobieństwa, ale projekty które pisze, są na tyle proste, że nie wykorzystuje w nich nawet obiektówki, ani nic ponad definiowanie funkcji, i for loopy
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

A i jezyk to tylko jezyk, powinienes uczyc sie programowac. Mi nauka nowego jezyka zajmuje 1-2 dni i potem smigam bo zasady programowania sa wszedzie takie same

@Tank1991: nie zawsze. Przykładowo, myślę że przerzucenie się z javascripta na haskella / lispa mogłoby zająć dłużej niż 2 dni.
No i pewnie ty znasz te ~10 języków, gdzie ja dopiero zaczynam się uczyć kolejnych
  • Odpowiedz
@steppenwolf90: wole mieć furtkę awaryjną, i znać pythona nawet jeśli go nie użyję. No i dodatkowo, może w przyszłości stwierdze że nie chce pracować z c++, i wtedy i tak będe musiał się przerzucić na coś innego
  • Odpowiedz
@RedveKoronny: Nie ma głupszych książek jak "Rusz głową" ;)

Polecam spróbować.

... mi się nie udało przebrnąć przez 1/3 książki pod tym tytułem zarówno od java jak i python ;)
  • Odpowiedz
Wkuwaj tabelki logiczne przez cały dzień

@RedveKoronny: nie chce cie martwic ale zeby efektywnie programowac trzeba nie tylko miec to wykute ale "widziec" n rozgalezien rozpietych na orach i andach. algebraa boola to wręcz abecadło

nie zawsze. Przykładowo, myślę że przerzucenie się z javascripta na haskella /
  • Odpowiedz
nie chce cie martwic ale zeby efektywnie programowac trzeba nie tylko miec to wykute ale "widziec" n rozgalezien rozpietych na orach i andach. algebraa boola to wręcz abecadło

@Tank1991: domyślam się że chodzi ci o metodę "tableux".
Do używania jej trzeba się nauczyć jak wygląda negowanie zdań logicznych, a nie tabelki do każdego istniejącego wyrażenia.
Powodzenia wkuwanie odpowiedzi na zdania pokroju:
P(a, b, c, d, e) = (a^b => ~c
  • Odpowiedz
@Tank1991: dodatkowo, ta tabelka nie uwzględnia łączenia formuł, nawet samego anda, oraz ora.
jeżeli mam zdanie a^b^c, to muszę wykuwać 8 możliwych odpowiedzi, czy może łatwiej będzie zrozumieć działanie bramki logicznej AND
  • Odpowiedz
@RedveKoronny:

a nie tabelki do każdego istniejącego wyrażenia.

No taka jest idea "wykucia" tych tabelek, ty myslales ze autor kaze ivh sie wykuc ich na pamiec? O.o masz tylko wiedziec ze t and f daje f a wtedy tabelki sobie rozpiszez ergo je znasz

działanie bramki logicznej AND

Nie rozumiem, przeciez dzialanie anda opisuje ta tabelki i de fakto by go zrozumiec ja wykuwasz
  • Odpowiedz
@Tank1991: autor dosłownie powiedział, że chodzi o zapamiętanie, a nie zrozumienie jak działają.
Dosłownie napisał, że lepiej jest je zapamiętać, niż zrozumieć logike za nimi

Can’t I just learn the concepts behind boolean algebra and not memorize this?

Sure, you can do that, but then you’ll have to constantly go through the rules to
  • Odpowiedz