@fraciu – NATO prowadzi wojnę z Rosją. – I jak wygląda sytuacja? – Rosja straciła kilka tysięcy żołnierzy, w tym elitarne oddziały VDV, ponad setkę helikopterów i samolotów, kilkaset wozów opancerzonych i czołgów, trzy jednostki pływające, wymienialność waluty, Ikeę i McDonalda, a w perspektywie paru tygodni grozi jej bankructwo. – A jak wygląda sytuacja NATO? – A NATO jeszcze nie wkroczyło.
@smierdakow nie mówię o samej wojnie Rosji z Ukrainą. Ale jak by na Tajwanie jebło. Co by nie mówi Chiny też maja dużo sojuszników i te swoje organizacje, może i trochę zacofane ale dużo ludzi, dużo zasobów itp. Chiny chcą zastąpić dolara w niektórych transakcjach. Nie był bym takim optymistą z tym wszystkim.
@Makak87 no i co? Ale dalej powoli idą do przodu, chyba już nikt nie mówi o odbiciu
@fraciu na razie to Xi jest tuż przed zjazdem partii, na którym ma zostać wybrany dożywotnim przewodniczącym, więc na pewno nic nie będzie teraz ryzykował, bo mu jakieś porażki mogą w tym przeszkodzić
@smierdakow no teraz nie ale już po tym spotkaniu i gdy zostanie tym przywódca do końca życia to co mu będzie zależeć? A wojna Chiny USA rozleje się szybko. I wtedy zachód wcale nie będzie na wygranej pozycji (moim zdaniem)
@zjem_twoj_bigos no tak ale takie Chiny Rosja i Irak i pewnie parę państw by się jeszcze znalazło to już dla "nas" nie wygalda wcale kolorowo. Wiem że jest dużo zmiennych ale właśnie o taką pogadankę mi chodziło. Do tego zasoby naturalne, moce przerobowe i społeczeństwo bardziej do bitki będzie niż nasze zachodzenie. Już nie raz było tak że wojnę wygrywało się ilością nie jakością. Tak czy inaczej trochę dziwna jest narracja
@fraciu: Yhm, rozumiem Twoje obawy. Na początku wojny podczytywalam arabskie media, potem przestałam, bo mi to siadało na głowę zbyt mocno. Oni tam nienawidzą nas, naszej kultury, oczywiście nie wszyscy, ale na fali wojennych emocji takie przeważały komentarze, a przy tym wydają się być w tym tacy bardzo zacietrzewieni, dla mnie odbiór był przerażający. U nich też opcja umierania dla obrony swoich wartości i honoru znacznie bardziej wchodzi w grę
– NATO prowadzi wojnę z Rosją.
– I jak wygląda sytuacja?
– Rosja straciła kilka tysięcy żołnierzy, w tym elitarne oddziały VDV, ponad setkę helikopterów i samolotów, kilkaset wozów opancerzonych i czołgów, trzy jednostki pływające, wymienialność waluty, Ikeę i McDonalda, a w perspektywie paru tygodni grozi jej bankructwo.
– A jak wygląda sytuacja NATO?
– A NATO jeszcze nie wkroczyło.
To chyba z marca patrzac po ilosci zgruzowanego materialu( ͡° ͜ʖ ͡°)
Chiny chcą zastąpić dolara w niektórych transakcjach.
Nie był bym takim optymistą z tym wszystkim.
@Makak87 no i co? Ale dalej powoli idą do przodu, chyba już nikt nie mówi o odbiciu
No chyba nie.
Poprosze o liste sukcesow i podbojow z ostatnich dwoch miesiecy.
No ale przeciez to ty dzwonisz i mowisz jak to '' ida do przodu''.
Nie, nie ida.
Czyli nie ida.
Tyle co zdobeda to Ukraincy potrafia wyzwolic.
Sojusznicy Chin i Rosji to pójdą za tymi, za kim im się bardziej opłaci