Wpis z mikrobloga

Macie pomysł jak wyeliminować problem opiłków z obrabiarki CNC, tak, żeby móc ją uruchamiać w domu? (a nie w garażu / warsztacie). Myślałem o zamocowaniu do stołu płytkiego pojemnika, do którego wlewa się ciecz - np. olej lub wodę, która nie pozwala na rozprysk opiłków. Ale nie wiem czy woda nie jest zbyt mało lepka...
Druga opcja to wydrukowanie na drukarce 3d osłony, która szczelnie obudowuje pole robocze, dodatkowo oczywiście odsysanie opiłków.

#cnc #druk3d #diy #elektronika
  • 11
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@pangolin: Pojemnik może być, ale jak będzie gromadzić opiłki to one w końcu z niego wyjdą na chałupę. Myślę o ultra - czystym rozwiązaniu.
  • 0
@pangolin: Po każdym cięciu taki mały pojemnik z cieczą odpina się wraz z materiałem, opróżnia z cieczy (można przefiltrować olej, żeby nie zanieczyszczać środowiska) i usuwa z niego opiłki.
  • 0
@pangolin: Miałem na myśli cięcie w kąpieli olejowej lub wodnej. Powierzchnia cieczy 5mm ponad powierzchnią materiału i w teorii lepkość cieczy powinna zatrzymać wszystkie opiłki. Ale w praktyce nie wiem jak to zadziała. Tak się chyba frezuje włókno węglowe.