Aktywne Wpisy
FajnyTypek +60
mort555 +53
#powodz #wroclaw
Wiadomość z teraz: "Nagle" o północy zrzucają wodę z Mietkowa. Marszowice do ewakuacji. Wały zamierzają podnieść o 1,5m w ciągu 4 godzin i podstawić autobusy do ewakuacji (do 5-6 rano).
Nie przewidzieli wcześniej, że nastąpi zrzut i że zaleje osiedle??? I że wałom 1,5m zabraknie???
Mi to wygląda na totalny chaos.
Jeśli ktoś ma na Marszowicach rodzinę/znajomych, to dzwońcie do nich natychmiast. Niech przynajmniej mają czas
Wiadomość z teraz: "Nagle" o północy zrzucają wodę z Mietkowa. Marszowice do ewakuacji. Wały zamierzają podnieść o 1,5m w ciągu 4 godzin i podstawić autobusy do ewakuacji (do 5-6 rano).
Nie przewidzieli wcześniej, że nastąpi zrzut i że zaleje osiedle??? I że wałom 1,5m zabraknie???
Mi to wygląda na totalny chaos.
Jeśli ktoś ma na Marszowicach rodzinę/znajomych, to dzwońcie do nich natychmiast. Niech przynajmniej mają czas
Pamiętam doskonale jaką magabekę miały wykopki z rusycyzmu używanego na Podlasiu:
-czy to się dla was podoba?
-używaj noża dla masła
Śmiechu było co nie miara, prawda? No, ale że jakaś ukraińska aktywistka zaczęła inbę bo jak Polacy mówią "na Ukrainie" to ją serduszko boli i sprawę podjęły największe media to już wykopkom rusycyzmy nie przeszkadzają, ba będą nawet o rusycyzmy walczyć xDD
#jezykpolski #rosyjski #ukraina #bekazpodludzi
Niemniej co mają do tego rusycyzmy – nie wiem ¯\(ツ)_/¯ Konstrukcja z przyimkiem w to nie ciało obce w języku polskim, które rywalizuje z jakąś polską konstrukcją (jak np. póki co z na razie_), tylko
Wam eto nrawitsia?
A to drugie się zgodzę
@adidanziger: a skąd pomysł, że fraza "na Ukrainę" to rusyscyzm? Jak powiem, że jadę na Podlasie to używam rusycyzmu i powieniem mówić po polsku pisząc do Podlasia?
Czy
Rusycyzmem byłoby użycie zwrotu "jadę w Podlasie". Politpoprawne NPC chcą wmówić Polakom, że zwrot "w Ukrainie" jest zupełnie naturalny i poprawny, choć pewnie jeszcze na zeszłorocznej maturze z języka polskiego byłby zakwalifikowany jako błąd.
Pomijając już wykopków co zmieniają swoje zdanie jak chorągiewka, wystarczy wejść na jakiś tag z Ukrainą sprzed roku czy dwóch i zobaczyć jakie były
Otóż nie jest tak, że obie formy są poprawne, gdyż jedna z nich jest rusycyzmem i jeszcze rok temu nikt nie zaprzątał sobie głowy tym żeby poprawną formę "na Ukrainie" zastępować dziwadłem "w Ukrainie".
A co do wykopków to pamiętam z jakim upodobaniem neuropka i lewicujący uderzali w PiS wklejąjąc tutaj memy z JarKaczem i napisem "wincyj Ukraińców".
Ech, stare dobre czasy xD
@krytyk1205: nikt nie mowi w Ukrainę, chodzi o wersję w Ukrainie
@sked: Wiele dziewczyn jest na świecie, a najwięciej... ( ͡º ͜ʖ͡º)
@Walenciakowa: też mówią "na Ukrainie"