Wpis z mikrobloga

Znajomy fotograf robił zdjęcia na chrzcie. Klientka ma pretensje, że nie udało mu się uchwycić momentu dobrze, jak ksiądz polewa główkę gówniaka wodą. A nie udało się, bo w tym momencie wpadła prosto przed niego ciocia z wujkiem ze smarftonami, idealnie przed obiektyw i zaczęli się krecić filmiki. Wkurzył się bo nie chciala zapłacić, oddał nawet zaliczkę i powiedział, że ani jednego zdjęcia nie odda, niech se idą do rodziny z telefonow pościągać. Podobną sytuacje miałem na slubie ostatnio w urzedzie tzw. "wujek z ajfonem" ale udalo mi sie jakoś ogarnać. Ludzie to debile, tym bardziej ze uczulam wczesniej klientow na takie zachowania, zeby pogadali z rodziną ze po to biorą fotografa. Ale krewni i tak musza popsuć połowę kadrow krecac jakies gownofilmiki ktorych nikt nie obejrzy. A potem pretensje do fotografa.
#fotografia #oswiadczeniezdupy #zalesie
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ludzie to debile, tym bardziej ze uczulam wczesniej klientow na takie zachowania, zeby pogadali z rodziną ze po to biorą fotografa.

@adam-photolive: czasem nawet to nie pomaga, powiedz żeby nikt nie przeszkadzał fotografowi to i tak się pchają bo "muszą" mieć własne zdjęcia z najważniejszych momentów.
  • Odpowiedz
@thewickerman88: A to jest chore. Ta sama sytuacja na koncertach, gdzie widzisz las rąk z telefonami. Przecież nikt tego nie ogląda później. A można zrobić zdjęcie przed/po koncercie, żeby się znajomym pochwalić. To samo z takimi wydarzeniami.

Poza tym, chyba lepiej zrobić jakąś ładną sesję zdjęciową po uroczystościach/w inny dzień na pamiątkę.
  • Odpowiedz
Klientka ma pretensje, że nie udało mu się uchwycić momentu dobrze, jak ksiądz polewa główkę gówniaka wodą.

@adam-photolive: proszę pana, zawsze robię zdjęcia kapłanowi, gdy polewa inne dzieci. Jak na razie tylko jedni rodzice się zorientowali.

nie udało się, bo w tym momencie wpadła prosto przed niego ciocia z wujkiem ze smarftonami, idealnie przed obiektyw i zaczęli się krecić
  • Odpowiedz
@adam-photolive:
Twój znajomy jest p------y, że oddał tę zaliczkę. Daje tym ludziom przyzwolenie na takie zachowania. Paliwo spalił, czas zmarnował i jeszcze im kasę oddawać ma? Miejcie szacunek do siebie samych, ludzie kochani.
  • Odpowiedz
@poprostuzyj: Foto gramjak fotograf. Ostatnio byłem na chcie w rodzinie gdzie był wodzirej i animator dla dzieci. W Polsce nie ma kryzysu, wszyscy mają za dużo pieniędzy i lubią się pokazać.
  • Odpowiedz
@adam-photolive:
Takich raków jest cała masa, ludzie w większości to po prostu debile. Zajmuję się montażem i operatorką od 10 lat, przerobiłem wiele wesel, zwróć uwagę jak kiedyś na jakimś będziesz jak podczas pierwszego tańca na około młodych biegają słodkie bombelki podbijające baloniki czy inne piłeczki. Ty latasz na około z kamerą żeby uwiecznić ich pierwszy taniec, musisz zwracać uwagę na balans bieli, kadr i żeby calość była stabilna, a
  • Odpowiedz
Ta sama sytuacja na koncertach, gdzie widzisz las rąk z telefonami. Przecież nikt tego nie ogląda później.

@Matemit: Może mi jeszcze powiesz, że nigdy nie oglądałeś po paru miesiącach filmu z noworocznymi fajerwerkami?
  • Odpowiedz
@adam-photolive: niech na przyszłość doda do umowy zapis, ze rodzina ma być uprzedzona i nie może przeszkadzać w pracy fotografa, a jak przeszkadza, to jest to ich problem, nie fotografa,
  • Odpowiedz
@adam-photolive: Robiłem fotki na chrzcie siostry mojej dziewczyny, całe szczęście każdy wiedział że będę robić fotki więc obyło się bez ogarniania ludzi wokół, ale widziałem przypadki gdzie ciotka z siajomi ważniejsza i lepsze zdjęcia zrobi niż fotograf o wartości sprzętu auta którym przyjechała XD
  • Odpowiedz
@adam-photolive: W takim przypadku nie oddaje się zaliczki. Może też warto się przejść do prawnika, żeby jakoś tak umowę z klientem sformułował, że mimo wszystko ma za to zapłacić i najwyżej pogrozi się mu sądem. Po co się użerać z idiotami, a przecież usługa została wykonana.
  • Odpowiedz
@adam-photolive: Standardzik. Apogeum jest jak wjeżdża tort na weselu xD Kto nie dostał zjeby za zasłanianie tortu cioci która MUSI zrobić zdjęcie ten nie wie co to branża fotowideo xD
  • Odpowiedz