Wpis z mikrobloga

Jutro jadę oglądać E46 2003r z motorem M54B22, więc pytanie na jakie rzeczy głównie zwracać uwagę podczas oględzin?

Swoją drogą jakie są wasze opinie o tym motorze? Z tego co czytam to nie ma jakiejś tragedii.

#motoryzacja
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@cwlmod 170KM mi wystarczy, szczególnie że później żona je przejmie. Spalania jestem świadomy i się nie przejmuje, bo i tak 1500km miesięcznie to bedzie raczej maksimum jakie zrobię i w większości będzie jezdzone po za miastem.
  • Odpowiedz
@Bob_z_Wisconsin Jak kazde m54 lubi brać olej, ten silnik nie ma szczególnych wad, często nie trzyma fabrycznej mocy, bo akurat jakiś czujnik, albo cewka walnięta, zwróć uwagę na budę, bo E46 lubi rdzewieć
  • Odpowiedz
@Bob_z_Wisconsin: no nawet fajnie to wygląda, jeśli szukasz dość (ważne, dość, to nie jest specjalnie komfortowe auto) wygodnego klasycznego dupowozu i nic więcej to może być fajna opcja. Zobacz czy silnik trzyma temperaturę i mu "p---------l", jeśli będzie mulasty albo wpadał w wibracje (ogólnie to R6 od bmw nie powinien wcale wpadać w rezonans) to panu podziękuj albo ostro się targuj. No i ta rdza jak poprzednik pisał, dobrze sprawdź
  • Odpowiedz
Swoją drogą jakie są wasze opinie o tym motorze? Z tego co czytam to nie ma jakiejś tragedii.

@Bob_z_Wisconsin: motor sam w sobie nie jest zły, natomiast niestety nie za bardzo to 170 km jedzie. m54b25 to IMO rozsądne minimum do e46, ale one jeszcze więcej oleju piją xD
  • Odpowiedz
  • 1
@xardas_pl Na mocy w tym momencie mi mocno nie zależy, grunt żeby od czasu do czasu potrafił się popchnąć podczas wyprzedzania. Wydaje mi się, że będzie zwawszy niż W203 z 2 litrowym klekotem pod maską, a to mi w zupelnosci wystarczy :).
  • Odpowiedz
@Bob_z_Wisconsin: no 200 CDI to nie jest wysoko postawiona poprzeczka jak chodzi o dynamikę, w E46 na pewno będzie lepiej :D

ale jednak z uwagi na charakterystyczne dla modelu prowadzenie, stawiam że bardzo szybko będziesz chciał więcej i będzie żal że to nie 2.5+ ( ͡° ͜ʖ ͡°)

PS uważaj na układ chłodniczy. sprawdź go dokładnie, rozgrzej auto solidnie. zobacz czy nic nie cieknie, czy węże
  • Odpowiedz