Wpis z mikrobloga

Zwykła kawa rozpuszczalna Jacobs 200g kosztuje już 42 zł. Nie tak dawno taka kawa kosztowała max 20 zl. Przecież to się w głowie nie mieści. Za niewiele więcej można kupić dobrej jakości kawę do ekspresu. Jak żyć w tym kraju z dykty i kartonu?
#inflacja #pieniadze #ceny
Skowyrny_Johnny - Zwykła kawa rozpuszczalna Jacobs 200g kosztuje już 42 zł. Nie tak d...

źródło: 1000009238

Pobierz
  • 215
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Skowyrny_Johnny: Po drugie to nie ma znaczenia czy to jest kronung, sronung czy biedronkung - proces jest wszędzie ten sam i produkt będziesz miał taki sam
A po trzecie kup sobie ręczy młynek do kawy za kilkanaście złotych i kupuj kawę w ziarnach i sobie miel. Wydzie ci taniej i będziesz miał prawdziwą kawę do picia.
  • Odpowiedz
Po drugie to nie ma znaczenia czy to jest kronung, sronung czy biedronkung - proces jest wszędzie ten sam i produkt będziesz miał taki sam

@pyszniarz: różna zawartość kofeiny i, taki detal, różny smak

a że dobra kawa w ziarnach jest lepsza to wiadomo, ale musi być dobra
  • Odpowiedz
  • 199
@pyszniarz oczywiście, ze to JEST kawa i posiada wszystkie jej właściwości. Oczywiste jest też to, że smak rozpuszczalnej i świeżo zmielonej kawy to dzień i noc. Niech każdy wybiera to, co mu smakuje. Ale proszę nie pisać, że rozpuszczalna to nie jest kawa, bo jest nią w stu procentach.
  • Odpowiedz
nie pij tego. To nie jest kawa.

@pyszniarz: idk, może brakuje mi wysublimowanych kubków smakowych, ale lubię rozpuszczalną. Szczególnie że mogę ją zrobić dosłownie w pół minuty, bez żadnego dodatkowego sprzętu / fusów. Znalazłem swój ulubiony smak/markę i jestem całkiem zadowolony.

Wydzie ci taniej i będziesz miał prawdziwą kawę do picia.

Skąd pomysł, że kogoś miałaby obchodzić klasyfikacja purystów "co jest kawą, a co nie jest".
  • Odpowiedz
@Skowyrny_Johnny: Za 40 zeta można kupić niezłą kawę ziarnistą 250 g do zaparzenia w dripie, french pressie lub kawiarce. Jak się dobrze trafi, to jeszcze dostanie się już zmieloną. Ja nie wiem jak w XXI można świadomie wybierać taki syf kawopodobny, skoro np. plastikowy dripper to wydatek max 30 zł. Oczywiście dobra kawa jest droga, no ale to przynajmniej kupuje się kawę, a nie tego jacobsa syfiastego. Jak w domu
  • Odpowiedz
@Skowyrny_Johnny: myślę że powodem może być ogólnoświatowy kryzys na rynku kawy i kakaa spowodowany suszą przez który ceny wszędzie poszybowały do niespotykanych dotąd poziomów, ale mogę się mylić
  • Odpowiedz