Czy można wziąć wakacje kredytowe na mieszkanie, które aktualnie komuś wynajmujemy? Dużo wskazuje na to, że jednak można. ( ͡°͜ʖ͡°)
– Z indywidualnej interpretacji Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej w sprawie zwolnienia z PIT przychodu ze zbycia nieruchomości przeznaczonej na cele mieszkaniowe (nr 0115-KDIT2-1.4011.381.2018.2.MN) jasno wynika, że nawet zakup mieszkania na wynajem można potraktować jako realizację własnych celów mieszkaniowych. Wynika to z faktu, że w przyszłości kredytobiorca może w takiej nieruchomości faktycznie zamieszkać – dodaje. _- Andrzej Zarzecki z Kancelarii Prosperitas
– Moim zdaniem ustawodawca odnosi się do momentu zawarcia umowy i zamiaru kredytobiorcy w tym okresie: umowa kredytu została zawarta celem zaspokajania własnych potrzeb mieszkaniowych. Jeżeli więc kredytobiorca zamieszkał w nieruchomości zakupionej na kredyt, to umowa została zawarta w takim celu. Ustawa nie stawia jednak warunku, aby kredytobiorca dalej tam mieszkał, czy też był zameldowany. Nie ma również wymogu, aby nieruchomość nie była wynajmowana. Dlatego te okoliczności moim zdaniem nie stoją na przeszkodzie skorzystaniu z wakacji kredytowych, o ile tylko kredytobiorca może udowodnić, że umowa kredytu została zawarta celem zaspokojenia jego potrzeb mieszkaniowych, co najłatwiej wykazać przez fakt zamieszkiwania w kredytowanej nieruchomości przez pewien czas po jej zakupie – Jacek Czabański z Kancelarii Adwokackiej Czabański Wolna-Sroka.
– Pojęcie "umowy zawartej w celu zaspokojenia własnych potrzeb mieszkaniowych" wskazuje na cechy umowy, a nie na cechy nieruchomości. Ważne jak się umówiliśmy z bankiem, na co bank zgodził się dać kredyt. Chodzi o cel umowy, czyli cel uzgodniony przez strony. To po pierwsze. A po drugie, ten "cel zawarcia" należy umiejscowić właśnie w czasie zawierania umowy, a nie w czasie korzystania z ulgi – dr Mariusz Korpalski, radca prawny w Komarnicka Korpalski Kancelaria Prawna.
Składając wniosek o wakacje kredytowe, będziemy składali oświadczenie o spełnieniu ustawowych warunków, pod rygorem odpowiedzialności karnej. Jak podkreślają prawnicy, istotne jest przede wszystkim zdefiniowanie celu („zaspokojenie własnych potrzeb mieszkaniowych”) w momencie zawierania umowy kredytowej. Ze wskazówek ekspertów wynika, że warto mieć na podorędziu, na wszelki wypadek, argumenty uzasadniające, że cel ten został zrealizowany chociażby tymczasowo.
@stan-tookie-1: Decyduje moment zawarcia umowy. Czyli powinno wystarczyć: "moją potrzebą było tam mieszkać, ale potem ta potrzeba się zmieniła" Wątpię też w zbyt szczegółowe weryfikacje, zapotrzebowanie polityczne jest na pokazanie jak partia pomogła kredyciarzom przez wyborami.
@pastaowujkufoliarzu: no u mnie taka sama sytuacja. Kupiłam mieszkanie dla siebie, mieszkałam w nim a obecnie mieszkam u męża a moje mieszkanie jest wynajęte. Przez kilka lat moja sytuacja życiowa się zmieniła i wakacje kredytowe planuje brać chociaż jeszcze czekam na to jak będzie wyglądał wniosek banku.
@pastaowujkufoliarzu: wystarczy albo nie wystarczy, nie raz media puszczają historie gdzie interpretacje urzędów potrafiły być płynne. jak ktoś ma taki czas jak piszesz to pewnie przejdzie, ale jak ktoś od lat ma zgłoszony wynajem na lokalu i teraz wystąpi o wakacje kredytowe na ten kredyt to bym się nie zdziwił jakby mieli jakiś system gdzie takie przypadki wyrzuci im z automatu na czerwono. to już indywidualna kalkulacja jak ktoś ceni swój
@elena-mary: W świetle cytowanych wypowiedzi wychodziłoby na to, że przesłanki są spełnione i możesz brać, ale obserwowałbym dalej temat czy nie pojawią się jakieś bardziej oficjalne informacje.
@stan-tookie-1: Ostrożność jest na pewno wskazana. Ja sam pisałem wcześniej, że wynajem się nie łapie, teraz nie jestem już tego pewny. Powinna być jakaś jednoznaczna interpretacja.
Czy można wziąć wakacje kredytowe na mieszkanie, które aktualnie komuś wynajmujemy? Dużo wskazuje na to, że jednak można. ( ͡°͜ʖ͡°)
@pastaowujkufoliarzu: Jeśli nieruchomość została nabyta w celu wynajmu to nie można skorzystać z wakacji. Innym przypadkiem jest sytuacja w której umowa kredytu została zawarta w celu zaspokojenia własnych potrzeb mieszkaniowych, a owe cele później uległy zmianie. Pojawia się w takich przypadkach kilka różnych interpretacji.
Jeśli nieruchomość została nabyta w celu wynajmu to nie można skorzystać z wakacji. Innym przypadkiem jest sytuacja w której umowa kredytu została zawarta w celu zaspokojenia własnych potrzeb mieszkaniowych, a owe cele później uległy zmianie.
@marcpol: tak tylko jak to udowodnić? Jakie przesłanki wskazują na to, że osoba fizyczna kupiła mieszkanie w celach zarobkowych?
– Z indywidualnej interpretacji Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej w sprawie zwolnienia z PIT przychodu ze zbycia nieruchomości przeznaczonej na cele mieszkaniowe (nr 0115-KDIT2-1.4011.381.2018.2.MN) jasno wynika, że nawet zakup mieszkania na wynajem można potraktować jako realizację własnych celów mieszkaniowych. Wynika to z faktu, że w przyszłości kredytobiorca może w takiej nieruchomości faktycznie zamieszkać – dodaje.
_- Andrzej Zarzecki z Kancelarii Prosperitas
– Moim zdaniem ustawodawca odnosi się do momentu zawarcia umowy i zamiaru kredytobiorcy w tym okresie: umowa kredytu została zawarta celem zaspokajania własnych potrzeb mieszkaniowych. Jeżeli więc kredytobiorca zamieszkał w nieruchomości zakupionej na kredyt, to umowa została zawarta w takim celu. Ustawa nie stawia jednak warunku, aby kredytobiorca dalej tam mieszkał, czy też był zameldowany. Nie ma również wymogu, aby nieruchomość nie była wynajmowana. Dlatego te okoliczności moim zdaniem nie stoją na przeszkodzie skorzystaniu z wakacji kredytowych, o ile tylko kredytobiorca może udowodnić, że umowa kredytu została zawarta celem zaspokojenia jego potrzeb mieszkaniowych, co najłatwiej wykazać przez fakt zamieszkiwania w kredytowanej nieruchomości przez pewien czas po jej zakupie
– Jacek Czabański z Kancelarii Adwokackiej Czabański Wolna-Sroka.
– Pojęcie "umowy zawartej w celu zaspokojenia własnych potrzeb mieszkaniowych" wskazuje na cechy umowy, a nie na cechy nieruchomości. Ważne jak się umówiliśmy z bankiem, na co bank zgodził się dać kredyt. Chodzi o cel umowy, czyli cel uzgodniony przez strony. To po pierwsze. A po drugie, ten "cel zawarcia" należy umiejscowić właśnie w czasie zawierania umowy, a nie w czasie korzystania z ulgi
– dr Mariusz Korpalski, radca prawny w Komarnicka Korpalski Kancelaria Prawna.
Składając wniosek o wakacje kredytowe, będziemy składali oświadczenie o spełnieniu ustawowych warunków, pod rygorem odpowiedzialności karnej. Jak podkreślają prawnicy, istotne jest przede wszystkim zdefiniowanie celu („zaspokojenie własnych potrzeb mieszkaniowych”) w momencie zawierania umowy kredytowej. Ze wskazówek ekspertów wynika, że warto mieć na podorędziu, na wszelki wypadek, argumenty uzasadniające, że cel ten został zrealizowany chociażby tymczasowo.
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Wakacje-kredytowe-a-zaspokojenie-wlasnych-potrzeb-mieszkaniowych-Co-to-znaczy-8381347.html
#nieruchomosci #mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie #kredythipoteczny #kredyt #prasowkawzrostowa
@stan-tookie-1: Ostrożność jest na pewno wskazana. Ja sam pisałem wcześniej, że wynajem się nie łapie, teraz nie jestem już tego pewny. Powinna być jakaś jednoznaczna interpretacja.
@pastaowujkufoliarzu: Jeśli nieruchomość została nabyta w celu wynajmu to nie można skorzystać z wakacji. Innym przypadkiem jest sytuacja w której umowa kredytu została zawarta w celu zaspokojenia własnych potrzeb mieszkaniowych, a owe cele później uległy zmianie. Pojawia się w takich przypadkach kilka różnych interpretacji.
Zwracam
@marcpol: tak tylko jak to udowodnić? Jakie przesłanki wskazują na to, że osoba fizyczna kupiła mieszkanie w celach zarobkowych?
@pastaowujkufoliarzu: Przygotowałem już wpis o wakacjach kredytowych https://www.wykop.pl/wpis/66706437/czesc-przygotowalem-podsumowanie-informacji-o-waka/
Jutro pojawi się też znalezisko do mojej strony o wakacjach kredytowych ze znacznie większą ilością pytań i odpowiedzi niż we wpisie.
@elena-mary: Dobre pytanie. Prawnicy