Wpis z mikrobloga

Rozpoczynam akcję: "Powiedz coś mądrego" ( ͡° ͜ʖ ͡°) #programista15k

Pomyślałem, że gdyby każdy z nas - programistów 15+k - dzielił się z innymi radami, to bylibyśmy jeszcze lepsi w tym co robimy, a co za tym idzie - jeszcze bardziej majętni - bo czemu nie, skoro możemy ( ͡º ͜ʖ͡º)

Napisz w komentarzu coś mądrego, co może pomóc innym w rozwinięciu skrzydeł lub wskoczeniu na jeszcze wyższy level ( ͜͡ʖ ͡€)

To może ja zacznę - proponuję od skończenia ze "scrollowaniem" i w to miejsce proponuję np. przewracać strony w ciekawych książkach, których jest cała masa np. "The 33 Strategies of War - Robert Greene", "Who Is Michael Ovitz?" so I recommend to read this kind of books instead of "scrolling" ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#programowanie #programista25k #gruparatowaniapoziomu #rozwojosobisty
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@a5f5c1: bądź lojalnym tylko dla siebie. Jest czas żeby zbierać doświadczenie i jest czas na żniwa, jak wtedy jest lepsza oferta to trzeba korzystać.
  • Odpowiedz
@a5f5c1: Nie traktuj firmy, w której pracujesz sentymentalnie. Nie przedkładaj interesu firmy nad swój interes. Zapamiętaj, że firma zawsze wybierze swoje dobro. To ma być obopólna korzyść, myśl o sobie i swojej rodzinie. Nie odpowiada Ci obecne miejsce, chcesz się rozwijać? Zmień firmę, opuść ciepły #!$%@?łek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 6
@a5f5c1: dziel się wiedzą. Im mądrzejszych ludzi masz wokół siebie tym prościej i przyjemniej się będzie pracować. Przy okazji można się samemu wiele nauczyć lub zidentyfikować braki w wiedzy, które trzeba nadrobić
  • Odpowiedz
@a5f5c1: nie przejmuj się opowieściami o lojalności wobec firmy, w poprzedniej pracy jak odchodziłem miałem 2 godzinną pogadankę o tym z managerem... który zwolnił się miesiąc po moim odejściu.
  • Odpowiedz
  • 1
@a5f5c1 dobrze dobrane leki na prawdę pomagają, nawet jeśli męczysz się z czymś pół swojego życia. Wdrażanie leków potrzebuje czasu, warto poczekać i zawalczyć o siebie.

(Wolna od lęków i innych ciężkich rzeczy juz 12 miesiecy)
  • Odpowiedz
@a5f5c1: do debugowania używaj debuggera. Sprawdzanie przebiegu wykonywania kodu wstawiając wyświetlanie komunikatu o treści "dupa" prędzej lub później skończy się wyświetleniem go klientowi.
To samo dotyczy komunikatu o treści ęśąćż, tego też nie rób.
  • Odpowiedz
@a5f5c1: rozwijaj siebie, swoje umiejętności. Jeśliś junior lub zahaczasz o mida to w zadaniu, w którym:
- masz dużą estymację czasową
- temat znasz i nie będzie to problem
- nie masz #!$%@?
To taska estymowanego na 5 dni nie rób w 3 i nie cziluj nad netflixem czy wykopem, tylko, jeśli to możliwe, spróbuj innego podejścia do problemu, które koniec końców będzie miało ten sam efekt, np zamiast astara
  • Odpowiedz
@studentskyyy: jest i pan który jest z czytaniem na bakier, zastanawiam się jak przeszedłeś przez proces rejestracji na tym portalu ¯\_(ツ)_/¯ 1. jeśli jest bliźniaczy framework którego zawsze chciałeś spróbować, jego nauka nie powinna zająć dużo czasu i z powodzeniem możesz to wpisać do cv to czemu nie. Dlatego podałem przykład algorytmu wyszukiwania, bo dla kogoś wprawnego te 5 dni wystarczy by się nauczyć implementacji. 2. tego nawet nie skomentuje,
  • Odpowiedz
@a5f5c1: Jeśli czujesz się wypalony w pracy jako programista, to zapewne jesteś wypalony samym scrumem czy inna metodyka a nie programowaniem. Robienie ciekawych projektów czy dokształcanie się innych technologii może pomoc w kryzysie
  • Odpowiedz