Wpis z mikrobloga

Mam pytanie, chcę kupić samochód, który był sprowadzony z Francji przez handlarza i będzie faktura vat marża, tablice zjazdowe straciły ważność, czyli jest bez rejestracji bez tablic i bez oc. Jak dopiero zakupię to zrobię rejestrację i oc, tylko chciałbym przed zakupem wykonać jeszcze jazdę próbną i nie wiem właśnie jak to zrobić.

#pierwsze4kola
#samochody
#motoryzacja
#prawojazdy
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Możesz, ale tylko na jakimś prywatnym terenie, inaczej będziesz musiał liczyć na to że niebieskich nie ma w pobliżu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@PiotrFr: znaczy się wlaśnie nie wiem czy to były tablice zjazdowe, bo auto przyjechało do polski z uszkodzoną skrzynią biegów i wydaje mi się że na lawecie i nie było rejestrowane ani ubezpieczane tylko u mechanika stało z 2 miesiące. Teraz handlarz sprzedaje, mówił że stare francuskie tablice też ma ale są nieważne/przeterminowane.

@warzkos: no właśnie sprzedawca nie wiem czy się zgodzi. Powiedzieć mu żeby kupił tymczasowe tablice
  • Odpowiedz
@mppbsiie:

Teraz handlarz sprzedaje, mówił że stare francuskie tablice też ma ale są nieważne/przeterminowane.

Od 2009 nie ma już żadnych tablic ani dowodów na eksport. Wszystko jedzie jak stoi. I poza tym, że musisz normalnie zarejestrować w ciągu 30 dni to nic nie ma terminu jako takiego
  • Odpowiedz
@mppbsiie: Nie wiem też do końca jak jest z rejestracją, bo rozumiem że z mojej strony do urzędu komunikacji dostarczę: faktura vat marża, wniosek o rejestrację pojazdu, zagraniczny dowód rejestracyjny pojazdu, tłumaczenia zagranicznych dokumentów, zagraniczne tablice rejestracyjne, dokument od handlarza potwierdzający opłacenie akcyzy i dokument od handlarza potwierdzający wykonanie badania technicznego w Polsce.

Czy nie będzie potrzebna umowa zakupu handlarza z czasu jak kupował auto we francji?
Przepraszam za nie
  • Odpowiedz
@mppbsiie: za niezarejestrowanie w terminie teoretycznie grozi mandat (nie wiem na ile to realne w Polsce).
Jeśli masz normalny przekreślony dowód francuski to jest od ważny i jedyne co jest istotne to ważne badanie techniczne i OC
  • Odpowiedz