@chlodna_kalkulacja: brzmi jak czary mary. Plus na suple trzeba uważać, bo są w pl kontrolowane jak jedzenie a nie jak leki, więc od dobrej woli producenta zależy czy sprawdzi wchłanianie np. bo nie musi
@nickzgeneratora: Oglądałem niedawno film (ten załączony) i tam właśnie była mowa o resweratrolu, że wg przeprowadzonych badań może przedłużać życie, stąd tym się zainteresowałem, więc pod tym względem może to być prawda, aczkolwiek tak jak piszesz, nie wiadomo, co tam ktoś wrzucił do środka. ( ͡°ʖ̯͡°)
@chlodna_kalkulacja: pierwsza czerwona flaga u mnie to stare badania. Zobacz, film ma 5 lat a linkuje w bibliografii (w opisie) materiały z 2000-2005. Styl życia przecież zmienił się diametralnie, trzeba by podrążyć za nowszymi źródłami tej rewelacji
@nickzgeneratora: Tak, jestem ciekaw, czy nowsze badania potwierdzają treści przekazane w tym filmie. Btw. on też zwraca uwagę na to, że francuzi (którzy piją ponoć dużo czerwonego wina) mają rzekomo ponadprzeciętnie długą długość życia w porównaniu do innych krajów Europy, a w czerwonym winie znajduje się właśnie m.in. wyżej wspomniany resweratrol.
@nickzgeneratora: O, dziękuję. Przyznam się bez bicia, że nie studiowałem dotychczas tych danych. Ciekawe czy te wysokie rezultaty wynikają z jakiejś specjalnej diety, ograniczeń np. używek, a może jakości służby zdrowia.
wynikają z jakiejś specjalnej diety, ograniczeń np. używek, a może jakości służby zdrowia.
@chlodna_kalkulacja: obstawiam wszystko :D i pewnie parę innych czynników jak mniej stresu przez to że żyje się w spokojnym/bogatym państwie albo podejście do badań profilaktycznych, i masa innych czynników na które nawet byśmy nie wpadli
https://allegro.pl/oferta/resweratrol-10g-jedyny-czysty-produkt-na-allegro-9622040617
#zdrowie #dieta #suplementy
Dane z 2015 więc nienajgorzej: https://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_pa%C5%84stw_%C5%9Bwiata_wed%C5%82ug_oczekiwanej_d%C5%82ugo%C5%9Bci_%C5%BCycia
No nie wiem. Szwecja, Islandia, Szwajcaria, Włochy są wyżej.
@chlodna_kalkulacja: obstawiam wszystko :D i pewnie parę innych czynników jak mniej stresu przez to że żyje się w spokojnym/bogatym państwie albo podejście do badań profilaktycznych, i masa innych czynników na które nawet byśmy nie wpadli