Wpis z mikrobloga

Na co zwrócić uwagę kupując zmywarkę?

Potrzebuję 45 do zabudowy. Bosh albo Electrolux.
Mile widziana szuflada na sztućce, dobre suszenie.

1500-1800zł, im oszczędniejsza (woda/prąd), tym lepiej—> a ja kompletnie nie umiem rozpoznać po parametrach czy to już oszczędna zmywarka czy jeszcze nie.

(,)

Pomóżcie Mirabelce.

#zmywarka #agd #kuchnia #zakupy #pomocy
  • 18
@hellyea: Metalowe dno, klasa energetyczna najlepiej A, ciemna zieleń, jak najmniejsze zużycie wody na cykl, a reszta pewnie bez znaczenia.

W domu mam boscha od x lat i powoli zaczyna szwankować domykanie, ale przez te powiedzmy 8 lat nawet się nie zająknął będąc dość często wyładowany po brzegi.
W mieszkaniu mam electroluxa od pół roku i działa, ale na jakiekolwiek opinie przyjdzie czas jak się zepsuje ( ͡° ͜ʖ
@hellyea: Metalowe dno, klasa energetyczna najlepiej A, ciemna zieleń, jak najmniejsze zużycie wody na cykl, a reszta pewnie bez znaczenia.

W domu mam boscha od x lat i powoli zaczyna szwankować domykanie, ale przez te powiedzmy 8 lat nawet się nie zająknął będąc dość często wyładowany po brzegi.
W mieszkaniu mam electroluxa od pół roku i działa, ale na jakiekolwiek opinie przyjdzie czas jak się zepsuje ( ͡° ͜ʖ
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@hellyea: generalnie cena rośnie razem ze wzrostem literki klasy energetycznej i spadkiem zużycia wody. Więc szukaj takiej która mieści się w tym przedziale cenowym, z najwyższą klasą i najmniejszym zuzyciem
@hellyea: Teraz doczytałem, że 1800 - to w tych pieniądzach nie znajdziesz nic w klasie A z tego co pamiętam. Zostaje B albo C.

@Endorfinek: Hmmm, znalazłam bosha a+ za 1600, tylko nie do zabudowy ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@hellyea: a i możesz poszukać z funkcją automatycznego uchylania drzwi i programem bez suszenia. Wówczas możesz takie naczynia zostawić na noc i rano będą suche, a oszczędność na prądzie znaczna

@Simple-Man: Suszenie jest jednak dla mnie ważne. Dużo gotuję, a zmywarka jest dość mała (jak wspominałam- wymieniam zepsutą, więc ilość miejsca jest już niezmienialna)- dlatego często potrzebuję w ciągu dnia już szybko tych naczyń czy załadować drugą zmywarkę.
@hellyea Zużycie wody to odnosi się głównie do programu eko który do niczego się nie nadaje. Niewiele więcej zasobów zjadają programy normalne a przynajmniej wszystko jest umyte jak trzeba. Po to się kupuje zmywarke aby myla a nie aby wymyślać oszczędności na prądzie. Kupisz w najgorszej klasie za 400zl mniej niż ta z mega klasa i te 400zl prawie nigdy się nie zniweluje na rzecz większego użycia zasobów.
Kupisz mega eko super
@hellyea zwróć uwagę też na dyszę. Wcześniej przez wiele lat miałam zmywarkę przy której nic nie trzeba było robić, a nowa z beko ma takie dysze że co chwila trzeba je czyścić bo się zatykają