Testuję nowy nabytek rtx 3080. Odpaliłem rdr2, grafika na full, jest 75 fps w 1080p. Jednak karta pokazuje obciążenie na poziomie 90%. No to teraz nie rozumiem. Jeśli ludzie są w stanie na tej karcie grać w 4k 70fps, to dlaczego u mnie pokazuje aż tak duże wykorzystanie karty, skoro odpalam w fullhd? To kwestia procesora r5 3600?
Druga sprawa, to karta potrafi czasami odpalić wiatraki, mimo że nie jest używana. Jakieś 35° i obroty ponad 1000. A obecnie jest 45° i bez obrotów. Muszę to jakoś dostroić? Generalnie to przy starcie komputera daje o sobie znać dość mocno.
@ToJestNiepojete: Odpalają w 4K ale za to bez raytracing i DLSS full performance. Mają kupę na ekranie ale cieszą się z 4K xd Nie kumam po co grać w 4k na monitorach 27 cali xd
@BornToDie69: Mam na myśli np. ten test. Może tam jednak nie wszystko było na ultra ustawione, jak się dobrze przyjrzeć, ale dlss był off.
A to mówisz, że nie warto brać monitora 4k 27-28 cali? Nad takim akurat myślałem. Lepiej 32? Mam 24 i staram się trzymać około 1 metra od oczu. Trochę się obawiam większych rozmiarów.
@ToJestNiepojete: Do pracy, dużo tekstu itd? Im większa rozdzielczość tym lepiej. Nie bez powodu mój MBP ma jakieś 2880 x 1800 na swoich 15 calach. Do gier? QHD to najlepsza rozdzielczość dla 27-28 cali.
@L3gion: Kartę kupiłem z myślą o grach (głownie vr). Myślałem więc nad monitorem 4k, aby wykorzystać jej potencjał. Ale jak teraz mi pokazuje wykorzystanie na poziomie 80-90%, to trochę zwątpiłem w 4k i wysoką jakość grafiki. Chociaż większość gier to chodziła w 1080p60fps na mojej poprzedniej karcie, więc rozumiem, że rdr zalicza się do tych trudniejszych do uciągnięcia.
@L3gion: Ja to pod vr kupiłem i głównie w tym temacie robiłem rozeznanie ( ͡°͜ʖ͡°) Ale no warto przy okazji powrócić do ogranych tytułów, by tym razem nie katować się w ~32 klatkach.
Czyli na ten moment najlepiej kupić monitor qhd 27-28? Ale to myślisz, że 4k generalnie nie ma sensu do gier, czy że jeszcze nie ma sensu? Bo może wtedy lepiej wziąć
@ToJestNiepojete: Dziwnie myślisz, IMO. Rozdzielczość dopasowuje się do rozmiaru monitora, nie ma tak że nagle pewnego dnia nowa gra zacznie źle wyglądać bo masz FHD a nie 4K xD
@L3gion: Czyli ustawienie mniejszej rozdzielczości w grze, niż posiada monitor nie ma sensu, tak? Po coś w końcu istnieje możliwość zmiany rozdzielczości, ale ja się nie wyznaję zbytnio w temacie.
Im większe wykorzystanie gpu tym lepiej bo to daje fps. Jeśli masz 90% to zapewne cpu cie blokuję.
Odnośnie wentylatorów one się różnie odpalają od temp od obciążenia itp Osobiście ja tego odpalania nie lubię. Wolę sobie krzywa w programie odpalić gdzie zawsze wentyle chodzą minimalnie przy małym obciążeniu a jak jest większe to przyspieszają. Używam do tego msi afterburner
@L3gion: Czyli ustawienie mniejszej rozdzielczości w grze, niż posiada monitor nie ma sensu, tak? Po coś w końcu istnieje możliwość zmiany rozdzielczości, ale ja się nie wyznaję zbytnio w temacie.
@ToJestNiepojete Nie ma. Ma sens tylko użycie DLSS lub FSR 2.0
Lub zwiększenie rozdzielczości za pomocą DSR/DLDSR
@Variv: @L3gion: Ja i tak mam ustawione ograniczeni na 75fps, bo monitor więcej nie obsłuży. Bardziej mnie zastanawia dlaczego obciążenie karty jest tak wysokie przy fullhd. To jakie będzie obciążenie przy monitorze qhd lub lepszym? A mówicie, że na lepszym procesorze obciążenie karty będzie jeszcze wyższe...
Druga sprawa, to karta potrafi czasami odpalić wiatraki, mimo że nie jest używana. Jakieś 35° i obroty ponad 1000. A obecnie jest 45° i bez obrotów. Muszę to jakoś dostroić? Generalnie to przy starcie komputera daje o sobie znać dość mocno.
#pcmasterrace #kartygraficzne
A to mówisz, że nie warto brać monitora 4k 27-28 cali? Nad takim akurat myślałem. Lepiej 32? Mam 24 i staram się trzymać około 1 metra od oczu. Trochę się obawiam większych rozmiarów.
Do gier? QHD to najlepsza rozdzielczość dla 27-28 cali.
@ToJestNiepojete: No CPU ciut już blokuje.
Polecam czytać testy przed kupnem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Czyli na ten moment najlepiej kupić monitor qhd 27-28? Ale to myślisz, że 4k generalnie nie ma sensu do gier, czy że jeszcze nie ma sensu? Bo może wtedy lepiej wziąć
Im większe wykorzystanie gpu tym lepiej bo to daje fps. Jeśli masz 90% to zapewne cpu cie blokuję.
Odnośnie wentylatorów one się różnie odpalają od temp od obciążenia itp
Osobiście ja tego odpalania nie lubię. Wolę sobie krzywa w programie odpalić gdzie zawsze wentyle chodzą minimalnie przy małym obciążeniu a jak jest większe to przyspieszają. Używam do tego msi afterburner
@ToJestNiepojete Nie ma. Ma sens tylko użycie DLSS lub FSR 2.0
Lub zwiększenie rozdzielczości za pomocą DSR/DLDSR
@ToJestNiepojete Byłoby większe w zamian za większa liczbę klatek na sekundę. Jak chcesz ograniczyć użycie gpu zablokuj GPS np. Na 60