Wpis z mikrobloga

#programowanie
#it
#java

1) Bycie na trzecim roku informatyki będąc w top 8% (w zaokrągleniu) studentów na uczelni
2) znalezienie praktyk (nawet darmowych) / pierwszej pracy w javie

Co jest według was trudniejsze i dlaczego bez najmniejszych wątpliwości jest to odpowiedź 2?
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@randomm13: Dlaczego przez 3 lata studiów nie poświęciłeś chociaż miesiąca na naukę, przygotowanie portfolio, które mogłoby Ci zapewnić staż lub nawet pracę jako programista? Jeśli jesteś odrzucany przez tak wiele firm, to znaczy że jesteś gorszy od tysiąca innych kandydatów. Sytuacja z wbiciem się w branże jest ciężka, jednak wiedz że praca programisty jest wymagająca i jeśli nie chcesz poświęcić wystarczająco dużo czasu na naukę - być może nie jest
  • Odpowiedz
@Jurix: poświęciłem na naukę kilka lat. Mam dobre wyniki na uczelni, mam projekty które zrobiłem samodzielnie i o których chętnie opowiem. Teraz robię kolejny, tym razem dla swojego teamu w robocie. Będę mógł się pochwalić, tym, że ktoś w pracy komercyjnej używa tego co stworzyłem. Być może to nieco zmieni sytuację.

Głównym problemem, jest to, że nie mam doświadczenia bo o to wszyscy pytają. Na tym etapie jestem już gotowy do pracy za darmo, bylebym mógł wpisać do CV, że pracowałem.

Jeśli jest jakiś brak wiedzy, to chętnie go uzupełnię, ale nieczęsto dochodzę do etapu rozmowy z rekruterem. Ostatnio trafiłem na HRówę, która wypytywała mnie o różnicę między scrumem i devopsem oraz definicje tych pojęć. Było może jedno pytanie techniczne, na które oczywiście znałem odpowiedź. W innych rozmowach pytali mnie o niezwiązane z javą rzeczy - bardzo niszowe polecenia w SQL czy jakieś dziwne funkcje w linuxie - zdałem 2 semestry linuxa na 4, plus używałem linuxa do programowania - nie byłem w stanie odpowiedzieć na większość z nich. Odnoszę wrażenie, że rekruter nawet nie sprawdził na jakie stanowisko
  • Odpowiedz
@aloucie: Rynek się nie zmienił przez te pół roku. Niestety nie ma dużo nowych ofert. Jeśli aplikowałem na coś kilka miesięcy temu, to raczej jestem już tam spalony i 1 czy 2 projekty w CV więcej tego nie zmienią. Aktualnie mam otwartych 5 rekrutacji.
  • Odpowiedz
@Jurix: No być może coś mi umyka. Czy mógłbyś wskazać co według ciebie najmniej trzyma się kupy i gdzie jest przyczyna tego, że mimo starań, dalej nie mam nawet stażu?
  • Odpowiedz
@randomm13: nauka na studia, wysokie oceny nie zapewnią Ci pracy. Mówię to jako osoba która podobnie jak Ty załapała się na stypendium rektora na swojej uczelni. Stwórz jakiś ciekawy projekt, dołącz do jakiegoś open source, zrób coś razem z kolegami (samemu pracuje się zupełnie inaczej niż w teamie).
Możesz też pomyśleć nad zmianą technologii, bo Java jest najbardziej okupowana. Mam kolegę którego namówiłem na przejście z Javy na php'a i
  • Odpowiedz
@randomm13: Java Developerów teraz jest od z-------a na rynku nawet takich z doświadczeniem, sam jestem Regularem i szukałem pracy i nawet wśród ludzi 3-4 lata expa jest konkurencja. Po prostu Java Developer to taki robol XXI wieku który ma z---------ć w Sprintach w korpo. Nie rozumiem Twojego żalu. Widzę podejście managerów do Java Developerów i traktują ich jak takie bydło od roboty którego można wymienić kolejnym Devem w miesiąc.
  • Odpowiedz