Mam pytanie odnośnie nie tylko tej strony, ale i ogólnie "Eco tuningu". To jest coś, co rzeczywiście jest w stanie obniżyć spalanie paliwa, czy tylko pic na wodę? Aktualnie sam mam chipa typowo zwiększającego moc, nie mam problemu z samochodem, a przy ecodrivingu już jestem w stanie spalić około 10% mniej paliwa niż inni użytkownicy mojego modelu samochodu. Czy przypadku zmiany na "Eco tuning" to spalanie może spaść jeszcze o te dodatkowe 10%, czy jednak to już jest minimum do jakiego da się zejść?
@PiotrFr: nie, chip w ogóle mi nie zmienił spalania, po prostu zwiększył moc i tyle. Sam zacząłem jeździć bardziej oszczędnie od jakiegoś czasu, przez co mi się udało zejść o prawie litr i się zastanawiam czy "Eco-tuning" rzeczywiście coś jeszcze może dać, czy jedynie pomaga w tym, co jestem sam w stanie zrobić oszczędna jazdą
@PiotrFr: w teorii podają, że zwiększają moc w stosunku do standardowej o około 10%, więc nastawiam się na to, że będzie słabszy niż mam aktualnie, ale jednak nadal będzie mocniej niż fabrycznie
@dosiu: po lekkim programie tzw "stage 1" spada spalanie i nie ma w tym nic dziwnego - mając więcej mocy auto mniej się "poci" żeby osiągnąć daną prędkość, tzn, jak w ecodrivingu, szybciej przyspieszamy do danego poziomu i potem tylko utrzymujemy prędkość. Przyspieszanie trwa krócej, średnie spalanie spada. I tyle, nie ma w tym żadnych magicznych zabiegów ze zubożaniem dawki czy coś.
Mam pytanie odnośnie nie tylko tej strony, ale i ogólnie "Eco tuningu". To jest coś, co rzeczywiście jest w stanie obniżyć spalanie paliwa, czy tylko pic na wodę? Aktualnie sam mam chipa typowo zwiększającego moc, nie mam problemu z samochodem, a przy ecodrivingu już jestem w stanie spalić około 10% mniej paliwa niż inni użytkownicy mojego modelu samochodu. Czy przypadku zmiany na "Eco tuning" to spalanie może spaść jeszcze o te dodatkowe 10%, czy jednak to już jest minimum do jakiego da się zejść?
#motoryzacja #samochody #kiciochpyta
To tak nie działa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pytasz czy program może rzeczywiście obniżyć spalanie przyznając, że masz zrobiony i mniej pali?
Oczywiście, że obniża spalanie. Tylko taka optymalizacja może się wiązać z lekkim przymuleniem samochodu