Wpis z mikrobloga

Pytanie do ekspertów, mam około 15-20k i myślę czy nadpłacić coś kredyt, dla przykładu wpłacając 15k, rata miesięczna zmniejszy się o niecałe 200zł, ale ogólny koszt kredytu o 30k, takiego zwrotu raczej nigdzie nie będę miał, jakieś racjonalne za i przeciw? #kredythipoteczny #kredyt #nieruchomosci
  • 13
  • Odpowiedz
@witchmat: Względnie jak rynek da wysokie lokaty i masz stałe % to może się opłacać trzymać lokatę/konto do samego końca wakacji w październiku 2023
  • Odpowiedz
Pytanie do ekspertów, mam około 15-20k i myślę czy nadpłacić coś kredyt, dla przykładu wpłacając 15k, rata miesięczna zmniejszy się o niecałe 200zł, ale ogólny koszt kredytu o 30k, takiego zwrotu raczej nigdzie nie będę miał, jakieś racjonalne za i przeciw?

@witchmat: jezeli z tych 15-20k nie jestes w stanie miec zwrotu wiekszego niz oprocentowanie kredytu to nadplacaj.
  • Odpowiedz
  • 1
@witchmat podstawowe pytanie - jakie masz oprocentowanie kredytu? Bo to jest najistotniejsze.

Mi np. z wakacjami kredytowymi bardziej opłaca się lokata 6.5% niż nadpłata kredytu.
  • Odpowiedz
  • 0
@witchmat czyli masz zmienne raty.

IMO najkorzystniej byłoby wybadać w banku możliwość przejścia na stałe oprocentowanie, i nadpłacić dopiero po przejściu na stałe. Wtedy odcinasz się od aktualizacji oprocentowania, i spadek raty będzie długotrwały.

Lokata raczej nie wchodzi w grę, bo przy 9,5% lokata musiałaby mieć powyżej 10% żebyś nie był w plecy.

Nadpłata na zmiennym oprocentowaniu grozi tym że WIBOR pójdzie jeszcze do góry, i przy kolejnej aktualizacji znowu będziesz
  • Odpowiedz