Wpis z mikrobloga

Pytanie do osob co maja psa. Mam 1 roczną suczkę która słucha mnie jak sie jej to opłaca. A przekupić ją ciężko bo słabo reaguje na jedzenie. Raczej nie przekupie jej smaczkami. Intereauje ja zabawa i towarzystwo innych psow i to sa dla niej jedyne nagrody. Problem polega na tym że jeśli jest spuszczona ze smyczy i widzi jakiegos psa to leci do niego sie pobawic i nie reguje na wolanie. Smaczki nie dzialaja a zabawa ze mna jest dla niej mniej warta niz zabawa z innym psem. Kupic obroze elektryczna i zastosować p-----c czy ktoś ma jakiś inny pomysł? #pytaniedoeksperta #psy #tresura #pies
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pasztetztrupa: obroża działa na tej zasadzie, że psa boli/przeraża bardziej, niż cieszy go bieg do innych psów. Jeśli zamiast używać smyczy wolisz krzywdzić swojego zwierzaka, to spoko, używaj
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@pasztetztrupa: wg mnie potrzebujesz kogoś mądrego z boku, a nie elektryka. Może napisz z jakich okolic jesteś to kogoś się poleci.
Problemy jakie opisujesz rozwiązuje się nauczeniem przywoływania, rozwinięciem motywacji, zbudowaniem relacji. Później jak to masz chociaż w domu to przenoszeniem na większe rozproszenia.
Obecnie to Twój pies non stop powinien być na lince, bo zobaczy psa po drugiej stronie ulicy i wyląduje pod kołami, lub podbiegnie do psa który
  • Odpowiedz
@pasztetztrupa: tak jak napisała @mikaliq:
Albo jedź na jakieś semi z motywacji w pracy z psem lub typowo na przywołanie. Generalnie pewnie będziesz musiała sporo zmienić w życiu z psem. Naprawdę nie spuszczaj teraz psa tylko chodź na 5 czy 10m lince, bo tylko pogłębiasz problem - pies ucieka i sam nagradza się tym, co dla niego teraz wartościowe, więc nie ma po co wracać, bo nie kmini,
  • Odpowiedz