Wpis z mikrobloga

Może zabrzmię trochę jak typowy polak #zagranico ale wróciłem z kilkudniowego pobytu w #berlin i kurde - chyba chciałbym żyć w #niemcy

Miasto jest mega przystosowane do ruchu rowerowego, nie to co mój rodzinny #szczecin - masa osób przemieszcza się na rowerach, kierowcy też to szanują i nigdy nie było sytuacji że na ścieżce rowerowej postawił ktoś znak / ścieżka nagle się kończy / jakaś madka z gówniakiem sobie po niej przebiega.
Niemcy są uber mili, zarówno w sklepach jak i w obsłudze na koncercie, ale nawet losowe osoby i małe gesty typu stałem sobie w kolejce do sklepu z pićkiem i zostałem przepuszczony do przodu.
Zanim wyszedłem z piwnicy dużo mnie straszyli znajomi o tym że miasto jest niebezpieczne, masa różnych podejrzanych typów się kręci + nakręcali info o tym że multirasowość tam wszystko niszczy, ale ogarnąłem że jeśli nie idziesz w jakieś podejrzane uliczki (które są też w każdym miejscu w polsce) i nie zaczepiasz nikogo to jest git.

Nie powiem - smutno mi trochę po powrocie do polski, płacę spore podatki i oczekiwałbym przynajmniej zdrowej infrastruktury a nie rozwalonych wąskich chodników. Chyba niedługo #emigracja - jak nie berlin, to jedno z przygranicznych miasteczek.
#oswiadczeniezdupy #zalesie
  • 27
  • Odpowiedz
Zanim wyszedłem z piwnicy dużo mnie straszyli znajomi o tym że miasto jest niebezpieczne, masa różnych podejrzanych typów się kręci + nakręcali info o tym że multirasowość tam wszystko niszczy

@DenNarcoSmurfen: xd
  • Odpowiedz
@Strahl: nie ma co się śmiać, dla mnie ten wyjazd to był pierwszy taki wyjazd w życiu, bo za dzieciaka nigdy kasy nie było więc co najwyżej 100km od miejsca zamieszkania jeździłem, więc miałem perspektywę dość negatywną o tym mieście.
  • Odpowiedz
@DenNarcoSmurfen: szczerze? Odniosłem inne wrażenie z tym przystosowaniem do rowerów. Co prawda było dużo pasów dla rowerów, ale współdzielących drogę z samochodami, więc średnie to bezpieczeństwo.

Bardzo dużo rowerów wymusza pierwszeństwo, ignoruje znaki, tak samo hulajnogi elektryczne. Kierowcy aut po prostu przystosowali się i hamują przed każdym, niezależnie od słuszności tego zatrzymania
  • Odpowiedz
@DenNarcoSmurfen: Ludzie myślą ze siedze tylko tu dla kasy. W Polsce ostatni raz byłem w 2015 xD co prawda na początku przyjechałem na zarobek ale potem postanowiłem tutaj zamieszkać na stale
  • Odpowiedz
@DenNarcoSmurfen: Wydaje mi sie ze jak byles chwile w centrum, to nie poznales miasta. Wiele razy na tym tagu pisalem co jest z nim nie tak i lista zastrzezen byla dosyc dluga.
A zestawianie, jak to zrobil ktos wyzej, pieknego Hamburga i tego meksyku europy jest conajmniej nie na miejscu. Berlin nie ma zadnego startu do Hamburga, Kolonii, czy Monachium.
Jedno co musze przyznac, to ze akurat te przepuszczanie w kolejce
  • Odpowiedz
@DenNarcoSmurfen: imo Warszawa jest czystszym i bardziej ogarniętym a często bardziej przyjaznym jeśli chodzi o infrastrukturę miastem niż Berlin. Co tam nie jestem to ciągle remonty jak jakiś Wrocław xd za to inne niemieckie miasta to często poziom wyżej
  • Odpowiedz
Berlin nie ma zadnego startu do Hamburga, Kolonii, czy Monachium.

@NexciaK: co tak Cie urzekło w Monachium ze nie ma podejścia do Berlina? W Kolonii byłem tylko turystycznie, ale jakbym miał wybrać (i w sumie wybierałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)) pomiędzy Monachium, a Berlinem - to zdecydowanie wygrał Berlin. Oczywiście wszystko jest kwestią indywidualną, ale jestem ciekawy opinii.
  • Odpowiedz
Może zabrzmię trochę jak typowy polak #zagranico

@DenNarcoSmurfen: typowy Polak ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A tak na serio, często jako turysta (szczególnie świeży), inne miasta/kraje widzisz przez różowe okulary. No bo przecież inaczej wygląda kilka turystycznych dni w innym kraju (chodzisz po knajpach mniej przejmując się budżetem, spędzasz czas głównie w centrum lub dobrych okolicach, spędzasz czas tak jak lubisz zamiast myśleć o pracy etc) niż gdybyś
  • Odpowiedz