Wpis z mikrobloga

Jest opcja wykorzystać jakieś arduino/nodemcu aby łączyło się do routera przez WiFi a następnie udostępniało internet po złączu ethernet?
Mam drukarkę w takim miejscu, że nie ma opcji poprowadzenia kabla a drukarka ma tylko wejście ethernet. Rozwiązanie nie musi być szybkie a zależy mi na tym, żeby w miarę mało miejsca zajmowało.

#arduino #elektronika
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@bdfi3: Nie znam nodemcu, ale prędzej coś a la raspberry niż arduino. Potrzebujesz klienta WLAN i maskaradę na Ethernet, możesz pewnie też kupić jakiś tani router WLAN, powinny być chyba takie z opcją klienta
  • Odpowiedz
@syn_admina: wiem, że da się to z wifi zrobić ale liczyłem, że można to jakoś do eth przekierować, no trudno
@msichal: nie no rpi nie będę tam ładował :D Jak wspomniałeś razem z @Norskee: tani router to też rozwiązanie i mam taki z wgranym openwrt ale chcę mieć na korytarzu jak najmniej śmieci i kabli, no ale skoro nie ma lepszych rozwiązań to trzeba będzie to
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@bdfi3: poszukaj najtańszych glinet 150mbps - ap/ap client wielkości paczki zapałek, zasilany z USB czy byleczego 5v, wyjście 1 lub 2 ethernet.a cena jak lepsze Arduino
  • Odpowiedz