Wpis z mikrobloga

• 78
#widaczabory
Przyczyna jest oczywista - na zachodzie domy były murowane i solidnie wykonane, dlatego stoją do dzisiaj. A na wschodzie dominowały domy drewniane, które po II wojnie światowej stopniowo były zastępowane przez murowane.
  • Odpowiedz
Ciekawostka - te konstrukcje nie są tam tak stare bo jest bieda ale są tak stare bo są solidne i do dziś spełniają swoją rolę.

Najlepszy przykład to kamienice we Wrocławiu które jakością i wygoda nie mają nawet podjazdu do budowanych obok deweloperskich gowien.
Owszem nie ma windy, ogrzewanie jest gazowe ale jak masz szczelne okna to solidne mury kamienicy i świetnie regulują temperaturę oraz wygluszaja ciesząc dodatkowo oko pięknymi zdobieniami i
  • Odpowiedz
na zachodzie domy były murowane i solidnie wykonane, dlatego stoją do dzisiaj. A na wschodzie dominowały domy drewniane, które po II wojnie światowej stopniowo były zastępowane przez murowane.

@Tym: nawet nie tylko zastępowane ale ich fizycznie nie było. A jak już budowano po 1960-1970 to budowano murowane a nie drewniane. Niemcy wcześniej się ogarnęli dlatego 50 lat wcześniej zaczęli budować murowane. Chociaż jak patrzysz na domy teraz na zachodzie to
  • Odpowiedz
@EditorTM wystarczy się przejechać po wschodnich i zachodnich stronach żeby zobaczyć, że jednak Polska B jeżeli chodzi o domy jest na zachodzie. Sam byłem w szoku, gdy zobaczyłem jak stare i bardzo zaniedbane są domu na ścianie zachodniej. Rozwalające się murki/ogrodzenia, natomiast na wschodzie ludzie bardzo dbają o stan wizualny swoich domów ogrodzeń i ogrodów w przeciwieństwie do tych z zachodu.

@enten
  • Odpowiedz
@Tym szkoda, że stan wizualny tych domów na zachodzie jest agonalny. Jak Niemcy postawili tak Polak nic nie remontuje tylko użytkuje
  • Odpowiedz
@EditorTM: Ciekawa jestem, ile tych domów istnieje. Już 10 lat temu, jak sporo podróżowałam po Podlasiu, dużo domów było na granicy ruiny i robiły za magazyn śmieci, nikt w nich nie mieszkał. Nawet u mnie na Mazowszu jest dużo takich drewnianych pustostanów bez łazienki. Póki się nie zawalą, będą wliczane do budynków...
  • Odpowiedz
Podziękujmy władzom.

@lavinka: nie władzom a ludziom. Chyba został ten mental poniemiecki. Czyli lepiej nie robić nic bo przyjdzie Niemiec. Jak słucham sobie o historii to ludzie do lat 70-80 mieszkali na Dolnym Śląsku ale nie inwestowali bo czuli ciągle, że przyjdzie Niemiec. I chyba tak pozostało do dzisiaj. Problemem też jest sam Wrocław. Wrocław jest za silną jednostką vs okolica przez co wciąga jak magnes wszystkich i wszystko. A
  • Odpowiedz
@Tym szkoda, że stan wizualny tych domów na zachodzie jest agonalny. Jak Niemcy postawili tak Polak nic nie remontuje tylko użytkuje

@exhale: podobno sporo osób starszej daty powtarza "po co remontować, skoro Niemiec przyjdzie i zabierze".

• Odpowiedz
Jak narazie najstarsze domy jakie widziałem to dwa na Zaandijku w Holandii. Jeden z 1625 a drugi z 1675 roku. Bardziej w sumie wyglądają jak takie czernione smoła, krzywe stodoły z oknami ale widać że ktoś tam mieszka.
  • Odpowiedz
@exhale: to prawda. Byłem na feriach w Szklarskie i trochę pojeździlismy naokoło. Taki syf ze głowa mała - ale chyba to wynik tego ze w wiekszosci są tam ludzie z przesiedlenia i dlatego nie dbali od początku o swoje domy bo bali się ze ich stamtąd wygodnia pewnego dnia.
  • Odpowiedz
@charizmatic:
Ten zabytkowy z Finlandii ale nigdzie nie ma informacji ile to ma lat. Murowane domy są stare. Drewniane liczą, że do 80 lat wytrzymają. Z prefabrykatów nie wiem ale to też drewno.
W Polsce wystarczy odwiedzić opolskie i zobaczyć te rudery.
Wolf1986 - @charizmatic: 
Ten zabytkowy z Finlandii ale nigdzie nie ma informacji ile...

źródło: IMG_1658

Pobierz
  • Odpowiedz
Dzieciństwo przemieszkałem w domu we wiedeńskim Liesing, wybudowanym w 1671r (12 lat przed odsieczą Sobieskiego). Dom jest nadal w stanie dziesięć razy lepszym niż niejedna nowa deweloperka...
  • Odpowiedz
W Unii a nie w EUROPIE !!!! Od kiedy to Norwegia, Wilka Brytania nie jest w Europie ???
Co za głupi zwyczaj aby statystyki dotyczące Unii Europejskiej opisywać jako statystyki dotyczące Europy ( w domyśle całej ).
  • Odpowiedz