Aktywne Wpisy

Bunch +1
Ale co to za p---------e, że "że względu na Twoje ograniczenia sprzętowe" nie mam aktualizacji do Windows 11? Ja mam akurat bardzo dobry komputer. Więc do to za g---o-informacja pewnie wyświetlana każdemu? #microsoft #informatyka #windows #komputery

źródło: temp_file2428619352395669168
Pobierz
hpiotrekh +22
Czytałem o tych wszystkich aferach i łapałem się za głowę, byłem na marszu i serio myślałem że to się może znowu udac jak w 2023. Niestety naród nie dość że wybiera kibola to jeszcze za 3 lata przywróci PiS do władzy. Trzeba się z tego wyłączyć i tyle. Dobranoc mireczki, a jutro obudzimy się w tej samej Polsce ( ͡° ʖ̯ ͡°)#wybory
źródło: Screenshot_2025-05-18-14-13-49-24_df198e732186825c8df26e3c5a10d7cd
PobierzPrzyczyna jest oczywista - na zachodzie domy były murowane i solidnie wykonane, dlatego stoją do dzisiaj. A na wschodzie dominowały domy drewniane, które po II wojnie światowej stopniowo były zastępowane przez murowane.
Najlepszy przykład to kamienice we Wrocławiu które jakością i wygoda nie mają nawet podjazdu do budowanych obok deweloperskich gowien.
Owszem nie ma windy, ogrzewanie jest gazowe ale jak masz szczelne okna to solidne mury kamienicy i świetnie regulują temperaturę oraz wygluszaja ciesząc dodatkowo oko pięknymi zdobieniami i
@Tym: nawet nie tylko zastępowane ale ich fizycznie nie było. A jak już budowano po 1960-1970 to budowano murowane a nie drewniane. Niemcy wcześniej się ogarnęli dlatego 50 lat wcześniej zaczęli budować murowane. Chociaż jak patrzysz na domy teraz na zachodzie to
@enten
@acpiorundc: Podziękujmy władzom.
@lavinka: nie władzom a ludziom. Chyba został ten mental poniemiecki. Czyli lepiej nie robić nic bo przyjdzie Niemiec. Jak słucham sobie o historii to ludzie do lat 70-80 mieszkali na Dolnym Śląsku ale nie inwestowali bo czuli ciągle, że przyjdzie Niemiec. I chyba tak pozostało do dzisiaj. Problemem też jest sam Wrocław. Wrocław jest za silną jednostką vs okolica przez co wciąga jak magnes wszystkich i wszystko. A
@exhale: podobno sporo osób starszej daty powtarza "po co remontować, skoro Niemiec przyjdzie i zabierze".
Jest masa domów z 18xx i ludzie w nich mieszkają. Do tego strzechą kryte.
Wszystkie mają boazerię na suficie. (ಠ‸ಠ)
źródło: IMG_4494
PobierzTen zabytkowy z Finlandii ale nigdzie nie ma informacji ile to ma lat. Murowane domy są stare. Drewniane liczą, że do 80 lat wytrzymają. Z prefabrykatów nie wiem ale to też drewno.
W Polsce wystarczy odwiedzić opolskie i zobaczyć te rudery.
źródło: IMG_1658
PobierzCo za głupi zwyczaj aby statystyki dotyczące Unii Europejskiej opisywać jako statystyki dotyczące Europy ( w domyśle całej ).