Wpis z mikrobloga

• 117
@harold97 Tak samo Trump który dostał od ojca bodajże milion na start biznesu. Gates z kolei z tego co pamiętam też miał dzianych starszych, którzy mu pomogli.
Ale normiki będą zawsze chrzanić o self-made multimilionerach i że wystarczy mieć pomysł na biznes i samozaparcie.
Gówno prawda, nawet z najlepszym pomysłem, bez funduszy pojawi się konkurencja która będzie je mieć i zgarnie klientów
  • Odpowiedz
@harold97: klasyczny survivorship bias - ludzie patrząc na swoje sukcesy generalnie przeceniają znaczenie swojej osoby, a nie doceniają okoliczności takich jak miejsce urodzenia czy szczęście.

Inna sprawa: nawet jeśli rodzice ci nie wyłożą kasy na twój biznes to nadal jeśli są majętni mają wpływ na twoje podświadome decyzje - jeśli z tyłu głowy masz, że z głodu nie zdechniesz, bo zawsze możesz wrócić do rodziców na garnuszek to nawet 10 nieudanych
  • Odpowiedz
Cenniejsze są dobre geny - czyli jakiś dynamizm, wrodzona inteligencja, brak np skłonności do uzależnień, czy choćby dobry wygląd ( w tym wzrost).
Pieniądze i wychowanie są zupełnie drugorzędne.
Taka Amelka będąc córką Bonzo i Kobry nawet jeśli hipotetycznie dostałaby w spadku 1 milion to i tak prawdopodobnie skończyłaby gorzej niż córka jakiegoś oskarka.
Geny > Wszystko
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@harold97: ach no tak, zapominałem. Każdy blackpill to płatek śniegu, którego nikt nie zrozumie.
Fajnie sobie tłumaczycie lenistwo.
Nigdy nie będziesz tak bogaty jak Bezos, ale możesz chociaż próbować zarabiać jakieś normalne pieniądze, zamiast robić z siebie ofiarę
  • Odpowiedz
@Trauma_Teddy: nie wmawiaj ludziom, że to ich wina, że są skrzywieni od urodzenia
albo wierzymy, że to dzieciństwo kształtuje nasze postrzeganie siebie
albo wierzymy w predestynacje i od urodzenia ktoś jest zły albo dobry
jeśli wierzysz w to drugie jesteś obrzydliwy
  • Odpowiedz
  • 1
@harold97: nie narzucaj mi opinii, których nie wygłosiłem.
Twoja patola nie jest ani odrobinę bardziej #!$%@? niż moja czy czyjakolwiek inna.
Nie ma na świecie dwóch ludzi, którzy startują z tego samego poziomu, ale nasze #!$%@? z młodości to nie jest 100% naszej psychiki. Sami decydujemy w którą stronę chcemy iść, jesteśmy dorośli i to tylko nasza wola, czy będziemy się rozwijać czy też nie.
  • Odpowiedz
@Trauma_Teddy: tak dokładnie, gdzy wychodzimy z okresu dorastania czy dzieciństwa jesteśmy pustą niezapisaną białą kartką którą sami możemy zapełnić.
Jesteś obrzydliwy, na serio, nie ma w języku ludzi słów które mogły by cię obrazić
  • Odpowiedz
Tak samo Trump który dostał od ojca bodajże milion na start biznesu.

@vympayer: Ale który Trump? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Bo Donald Sr to odziedziczył już gotową firmę, jaką dzisiaj znamy. Całe przedsiębiorstwo założyli dziadkowie Trumpa na początku XX w.
  • Odpowiedz
  • 0
@harold97:

tak dokładnie, gdzy wychodzimy z okresu dorastania czy dzieciństwa jesteśmy pustą niezapisaną białą kartką którą sami możemy zapełnić.

Gdzie coś takiego napisałem?
Chcesz się nas sobą użalać to luz, tylko nie mieszaj w to innych.
  • Odpowiedz
@harold97: A jego rodzice jak się dorobili tych 300k? Czasami bogactwo kumuluje się przez pokolenia. Ludzie czasami harują na budowie i w polu by dzieci na studia wysłać- tak się narody bogacą żeby ich państwo potem mogło z nich zdzierać i dawać socjal.
No chyba, że uważasz, że nie wolno dawać dzieciom swojego dorobku a spadki są nielegalne.
  • Odpowiedz