Wpis z mikrobloga

kuchnia Brytyjska generalnie jest przez Polaków strasznie niedoceniana - mamy o niej koszmarnie złe zdanie choć jej
w ogóle nie znamy - tymczasem kuchnia Walijska czy Szkocka ma naprawdę perełki, Angielska też ma fajne przepisy wystarczy poszukać. To trochę tak jak byś pojechał do Pl i poszedł do marketu i do baru po czym wyrobiłbyś sobie zdanie że Polacy to jedzą pierogi (zwykle wodniste, tłuste i bez smaku) ziemniaki z jakimś kotletem,
Ale potrafisz tylko czytać wyrywkowo, zazwyczaj ostatnie zdanie?

@DrGreen_2: Napisałeś tylko jedno zdanie.
Odniosłem się do Twojego argumentu, a Ty się wkurzasz ¯\_(ツ)_/¯
Idąc Twoim tropem myślenia, jeśli w Polsce są popularne np. frytki albo kebab, to to automatycznie jest "kuchnia polska".
@paramyksowiroza: a co definiuje czy dane danie jest polskie czy brytyjskie? I w jaki sposób to potwierdzić. Np taki Chicken Tikka Masala nie jest znany w Indiach, został wymyślony w Glasgow ale inspiracja jest z Indii
taki Chicken Tikka Masala nie jest znany w Indiach

@DrGreen_2: No właśnie, natomiast na tym Instagramie pojawił się za to indyjski butter chicken który jest bardzo podobnym daniem i funkcjonuje w Indiach jako murgh makhani.

Natomiast co kwalifikacji jakiegoś dania do konkretnej kuchni czasami da się to zrobić w prosty sposób, a czasami brakuje źródeł.
To co znamy pod nazwą doner kebab jest potrawą niemiecką, a i tak jeśli spytasz kogoś