Wpis z mikrobloga

Czy jakikolwiek Mirek jest w stanie pomóc? :(

Od pewnego czasu mam niesamowity problem z oczami.

Wszystkie jasne napisy/przedmioty/tła generują u mnie poświatę, która pojawia się poniżej nich.

Nie wiem czy rozumiecie o co mi dokładnie chodzi, ale po prostu jest to „podwójne widzenie”. Niestety, jest to niesamowicie uciążliwe. O ile za dnia, (powiedzmy - do jakiejś 18 wieczorem), nie wkurza to aż tak bardzo i mogę normalnie funkcjonować, tak po tej godzinie jakiekolwiek aktywności takie jak oglądanie filmów/granie w gry jest po prostu niemożliwe. Oczy męczą się w ekspresowym tempie, wszystkie białe/jasne napisy widzę podwójnie/potrójnie - po prostu jest dramat.

Najgorsze, że nie wiem co z tym robić. Byłem o dwóch optyków - nic. Nieskazitelny wzrok, wszystko idealne, zero problemów. Wkurzyłem się i poszedłem w końcu do okulisty - to samo. Wykryta minimalna nadwzroczność (-0,25) i minimalny astygmatyzm, ale jak to Pani Doktor określiła, taki astygmatyzm jak ja, ma 99% ludzi.

No i kończą mi się jakiekolwiek pomysły, bo absolutnie nikt nie wie co mi dolega. Od siebie dodam, że zawsze w jakimś stopniu mi się takie napisy rozmazywaly, ale zazwyczaj było to w jakichś ekstremalnych przypadkach, jak powyżej 24h bez snu, a i tak wtedy było to absolutnie minimalne rozmycie. Od 2/3 miesięcy jest k---a dramat. Oczy mam tak wysuszone, że 10ml opakowanie kropli wystarcza mi na tydzień. Po 18 mam odchodzę wyskoczyć przez okno, bo dostaje szału w związku z tym, że po tej godzinie jestem po prostu bezużyteczny jeśli chodzi o jakiekolwiek aktywności. Nawet wychodzenie na spacer wywołuje u mnie problemy, bo wszystkie światła/księżyc widzę podwójnie.

Dodam jeszcze, ze okulistka przepisała mi okulary korekcyjne z antyrefleksem, ale niestety nie dają one absolutnie nic. Zwykły przycisk do papieru.

Ktokolwiek wie z czym się zmagam i co mogę robić dalej? Jest dramat.

Picrel przesyłam jak to wyglada na zdjęciu (z tą różnica, ze u mnie ciągnie się to w dol, a nie do góry i ciągnie się znacznie, znacznie bardziej)

#okulary #okulista #okulistyka #wzrok #astygmatyzm #pytaniedoeksperta
realbs - Czy jakikolwiek Mirek jest w stanie pomóc? :(

Od pewnego czasu mam niesam...

źródło: comment_1655926607FDLGtYD3CntIm5N0XzRuou.jpg

Pobierz
  • 48
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@reakwon Miałem w lipcu, zabieg nie ma na celu poprawienia widzenia (czasami można znaleźć takie informacje, ale to raczej mocno naciągane). Zabieg jest po to, żeby się nie pogarszało. No ale na to, żeby stwierdzić czy się nie pogarsza, to musi minąć więcej czasu niż u mnie. Podobno specjalne soczewki, jeśli będą dobrze dobrane mają poprawić widzenie, i właśnie jestem na wrzesień umowiony na dobieranie tych soczewek.
  • Odpowiedz
@reakwon Jak dasz radę to szukaj dalej gdzieś na wcześniejszy termin, pierwszy okulista u którego byłem powiedział mi, żeby przyjść za pół roku i jeśli wzrok się pogorszy to wtedy zabieg. Pojechałem na potwierdzenie diagnozy do większego miasta do specjalisty od stożka i powiedział, że niektórzy tak robią i po pół roku mają wzrok o połowę gorszy, poprostu może się zdarzyć, że w krótszym czasie moga zajść duże zmiany. Jeśli to
  • Odpowiedz
@realbs:
@reakwon @reakwon @lenovo99 @Cielencina

Sorry jeśli kogoś wołam niepotrzebnie. U mnie się wyjaśniło - astygmatyzm. Niestety jak byłem pierwszy raz u okulisty rok temu to on mnie zlał i powiedział, że mam na tyle minimalny astygmatyzm że nie trzeba z tym nic robić. Swoją drogą nie wiem jak sprawdzany był ten astygmatyzm, bo okulista zrobił mi tylko taki test czytania literek z papierowej tablicy bez
  • Odpowiedz
@damienbudzik @lenovo99 @Cielencina @realbs @phoropter
Byłem u jednego z najlepszych specjalistów na śląsku, na badaniach wyszło to samo co wcześniej czyli na prawym oku lekki astygmatyzm (efekt mam na obu oczach) i nadwzroczność, według niego taki efekt mogłem uzyskać z powodu uczulenia na jakiś produkt który stosuje na skórę. Kazał mi na razie nic nie smarować i kropić polcromem, na ten moment ponad tydzień i zero poprawy
  • Odpowiedz
@realbs: na moje oko to powinieneś mieć astygmatyzm około -1,75 lub -2. Ja właśnie wtedy zacząłem widzieć podwójnie i szkla to zniwelowały. Próbowałeś takie mocniejsze?
  • Odpowiedz
@phoropter: @niesepomoc: Niestety nie, miałem zrobionego ITrace a jednak troche inaczej widzę niż to co wyszło na tym badaniu, dodatkowo badanie pola widzenia czy topografie rogówki. Oczy sprawne, a jednak problem mam oraz doszły dodatkowe symptomy ;/. @phoropter: byłem tez u optometryski, korekcja żadna nie pomogła ale możliwe, że Soczewki twarde gazoprzepuszczalne (RGP lenses) by mogły pomóc?

https://www.reddit.com/r/GhostingGang/new/ tutaj ludzie opisują podobne problemy.
Skłaniam się do
  • Odpowiedz
@reakwon:

tldr bez wycieczki po mojej historii; VSS lub "Higher Order Aberrations"

Mam ghosting który jest turbo widoczny, gdy spoglądam lewym bądź prawy okiem osobno - razem się jakoś kompensują, mimo, że nie niweluje to poświaty w 100%. Kto wie moze ukrycie zezuje ( ͡° ͜ʖ ͡°). Natomiast nie sądze by pojawiło mi się to nagle i niedawno, po prostu ostatnio zwróciłam na to większą uwagę i
  • Odpowiedz
@niesepomoc: U mnie z badań nie wyszło nic, w rodzinie też nikt nie posiadał wady/choroby oczu czy innych chorób mogący wpływać na wzrok. Mam tak jak ty, ghosting, holo, starbursty, linie światła, dodatkowo mocne światło idzie mi za ruchem oczu (trailing) czy łatwo tworzące się powidoki świetlne (np. białe tło i czarne napisy, to jak chwile popatrzę i przesunę wzrok to normalnie mi zostaje powidok), rano jest najgorzej dopóki oczy
  • Odpowiedz
@niesepomoc: Jeszcze jedna uwaga czy jak zamkniesz jedno oko i do otwartego przyłożysz palec z góry lub dołu z bliższej odległości czy ghosting znika? U mnie wtedy rzeczywiście znika ten efekt, pinhole test, jak mam załzawione oczy to w ogóle efekt jest mocniejszy.
  • Odpowiedz
@reakwon:
U mnie karta rodzinna również czysta, za wyjątkiem wad wzroku które przyszły z wiekiem, małego astygmatyzmu i pojedynczej zaćmy starczej, jeżeli mam analizować całą rodzinę, z najblizszych to w sumie nic co wynikałoby bezpośrednio z problematyki samego oka, no za wyjatkiem minimalnego astygmatyzmu - moje odstępstwo od normy w oct, tez zostało spuentowane przez okuliste, że standard oct jest ustalony na podstawie wartosci ludzi ogólem i niekoniecznie moje oczy są problemem zważywszy na to, że badanie dna oka nic nie wykazuje i pole widzenia też jest w porządku, pachymetria też nie wskazywała na zbyt wysokie ciśnienie. Jedyne co usłyszałam to to, że jest pewna róznica między moimi źrenicami - i faktycznie w przyciemnionym miejscu, gdy jestem zmęczona albo zestresowana to jedna źrenica jest widocznie większa - co się ładnie nazywa anizokorią. I jest to coś co zaobserwowałam, ze miał tez mój dziadek.

U mnie trailing też występuje - choć głownie pozostawia po sobie proste kształty czasem wyraźniej czasem mniej, pare razy tylko zdarzyło mi się uzyskać taki chamski powidok po ruchu ręką i zdarzyło się to tylko rano po przebudzeniu. Napisy, bardzo często ale na krótki moment, nie prześladują mnie zbyt długo czy w sposób irytujący.

Co do VSS to przykłady są przekoloryzowane ale niektórzy piszą, że mają jeszcze gorsze, ja bym powiedział że mi mocno nie przeszkadza, jednakże kiedyś takich rzeczy nie posiadałem
  • Odpowiedz
@niesepomoc: to mamy to samo chyba xD, ehh p------e to wszystko. Mi się jak OPowi zaczęło lekko ghostować też w dół, zależy jak światło wpada do oka. Jak stoisz i odchylisz mocno głowę do góry ale wzrok skierujesz w dół to czy efekt ci się powiększa?
  • Odpowiedz
@reakwon: yup, powiem więcej - pojawia sie też ghosting dół - a górny jest wyraźniejszy - gdy patrze pojedynczym okiem. - ale to tez pewnie zalezy od pozycji, ghosting z góry decyduje się iśc w dół, ale jest on pojedynczy.

A gdy patrze obuocznie w ten sposób, to mi sie pojawia ghosting góra dół ale mniej wyraźny.

Tylko średnio mnie ten efekt dziwi, przy astygmatyźmie, który zakłada inną krzywiznę rogówki,
  • Odpowiedz