Wpis z mikrobloga

Mam kranik wyprowadzający wodę na zewnątrz domu. I jest tam na tyle wolnego miejsca, że po założeniu przyłącza (coś jak na zdjęciu) kolejny element powinien być już pod kontem 90 stopni.

Tu pytanie... jest takie przyłącze z kątem 90 stopni? Teraz mam bezpośrednio zacisnięty wąż, ale średnio mi się sprawdza (bo przecieka).

#remontujzwykopem
mccloud - Mam kranik wyprowadzający wodę na zewnątrz domu. I jest tam na tyle wolnego...

źródło: comment_16558424257E9eAVB0LcwIQWdFjkANYm.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jarek_P: ok takie widziałem - i wydaje mi się, że jest to tak na granicy, albo zadziała albo zabraknie 1cm.
Wstawienie kraniku było właśnie zlecone i nie wiem czemu nie wstawili poprostu jakiegoś zaworu bez 90 stopniowego kraniku - w linii prostej bym poprostu dodawał kolejne elemeny. No ale... jest jak jest. Wychodzi na to ze sobie zacisne na takim przyłączu kawałek węża - być może aktualne rozwiązanie było robione
  • Odpowiedz
@mccloud: na kranik nakręć kolano wz mosiądz 3/4 cała, a dopiero potem przejściówkę na węża. Jak kolano wz ma w srodku od strony gwintu wewnętrznego w miarę płaskie podtoczenie, to wystarczy dać tam uszczelkę, a jak niea to pakuły na gwint w kraniku.
  • Odpowiedz