Aktywne Wpisy
TheOneAndOnly +289
Smieszy mnie ze wykopki na kazdym kroku pisza ze NIE WOLNO placic za dziewczyne, kolacje zawsze pol na pol i bron boze sponsorowac wakacji bo jest sie wtedy cuckiem i betabankomatem XD
Moja byla zarabiala 2tys a ja w it 15, jakbym nie placil za nasze wyjazdy to bym nigdy nigdzie nie pojechal XD
Zrozumcie ze pieniadze to rzecz nabyta a dla bliskiej osoby chce sie jak najlepiej
#zwiazki
Moja byla zarabiala 2tys a ja w it 15, jakbym nie placil za nasze wyjazdy to bym nigdy nigdzie nie pojechal XD
Zrozumcie ze pieniadze to rzecz nabyta a dla bliskiej osoby chce sie jak najlepiej
#zwiazki
SPiR_SWOJAK +189
Kupuj polskie produkty - ketchup (cz.2)
#ketchup #kupujpolskieprodukty
😎🍅 Kolejna grafika w ramach naszej akcji informacyjnej "Kupuj polskie produkty" - ponownie dotycząca ketchupów! Okazało się, że polskich firm jest więcej - nie chcieliśmy ich pomijać!
😋Na Wasze stoły i grille polecamy
#ketchup #kupujpolskieprodukty
😎🍅 Kolejna grafika w ramach naszej akcji informacyjnej "Kupuj polskie produkty" - ponownie dotycząca ketchupów! Okazało się, że polskich firm jest więcej - nie chcieliśmy ich pomijać!
😋Na Wasze stoły i grille polecamy
Dodatkowo na jesień / zimę przypadną kolejne podwyżki cen jedzenia i w ogóle cen wszystkiego. Dodatkowo przed nami kryzys... nie wygląda to najlepiej.
Kredyciarze tutaj są w najgorzej pozycji; nie dość, że dużo więcej oddają w sklepach, to jeszcze dużo więcej oddają w banku.
Idzie kilka mega chudych lat, aż czuć w powietrzu vibe lat 90 w Polsce.
https://wiadomosci.wp.pl/wegiel-sie-skonczyl-nowe-ceny-zbyt-wysokie-pierwsze-osiedle-bez-cieplej-wody-6781835468356512a
#nieruchomosci #inflacja #bekazpisu
szanowni mieszkańcy troche sami sobie strzelili samobója
@maz00rskie_mleko: kolego, chyba sam widzisz różnicę pomiędzy:
1. Droższe zakupy, droższe ogrzewanie.
2. Droższe zakupy, droższe ogrzewanie + rata kredytu x2/x3.
@haha123: no nie wiem, rząd znów wprowadzi stan epidemii, nie będzie można ludzi eksmitować. Przestaną płacić i będą mieszkać w apartamentach za bańkę za darmo
Zatem każdą rozdaną złotówkę Polaki teraz oddadzą z nawiązką. Zarowno
@haha123:
@LaurenceFass: jest dokładnie na odwrót, decentralizacja władzy na wielu szczeblach służy świetnie w systemach demokratycznych, tak jak rozwinęliśmy się z greckih polis do państw narodowych, tak struktury ponadnarodowe są tylko kolejnym krokiem.
Przecież jest dokładnie odwrotnie - UE właśnie dąży do federalizacji poprzez centralizacje i zagarnianie coraz więcej kompetencji państw narodowych i dokładnie w tym jest właśnie problem.
@alex-fortune:
Kolejny krok, ale niekoniecznie w dobrą stronę tak jak niedobre było zjednoczenie księstw niemieckich przez Bismarcka (również dla samych Niemców nie skończyło się to najlepiej), czy próba rewolucji światowej pod egidą ZSRR (też
@emeig: przecież zasponsorowała Ostrołękę więc prąd lada dzień będzie tańszy, prawda?
@LaurenceFass: nieprawda. Decentralizacja władzy w modelu rozdrabniania ( czyli np wzmacnianie władzy samorządowej ) polega na tym, że część kompetencji zostaje w danym centralnym ośrodku władzy, a część jest delegowana w dół. Tutaj niejako budujemy strukturę z drugiej strony - część kompetencji, która jest
@alex-fortune:
Czyli dokładnie oznacza to, że część tych kompetencji zostaje scentralizowana w strukturze wyżej jak to zauważyłeś.
To jest czysto logiczne i łatwe do wykazania.
@LaurenceFass: Oczywiście, każdy ośrodek decyzyjny coraz wyżej posiada część kompetencji na danym poziomie postrzegania. Jeśli wg Ciebie jest to centralizacja to tak, zgadzałoby się. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@alex-fortune:
Nie no - teraz to żartujesz albo masz problemy z logiką na elementarnym poziomie.
@alex-fortune:
Fajnie by było, ale tak to nie wygląda - biurokracja UE chce ingerować we wszystko: programy nauczania, ideologię, energetykę, życie gospodarcze ostatnio nawet kwestie zdrowotne obywateli - słynne "paszporty".
@alex-fortune:
No jak warto było to właśnie będziesz miał okazję obserwować w przypadku energetyki w sezonie zimowym :)