Wpis z mikrobloga

Siema,
#mikrokoksy
Korzystając z tego że matura napisana zaczynam się troszkę bardziej edukować w stronę treningową.
Systemy jak rts mnie na razie przerażają( pewnie przez autoregulacji w której sobie nie wyobrażam w moim przypadku) więc postanowiłem trochę zgłebić wiedzę w tym co w miarę znam i lubię 5/3/1. Odchodząc trochę od samego 5/3/1 zainteresowałem się weak linkami. Chodzi oczywiście o coś więcej niż gadanie że jak sztanga zostaje na klacie to słaba klata) a jak nie ma docisku to słaby triceps. Prosiłbym o ewentualne rady czy też skorygowanie błędnego myślenia.
Czytając trochę starych postów chyba u @bdm_bq zobaczyłem że wypisał sobie wszystkie właśnie weak linki z podziałem( tak mi się wydaje ) słabośc w ruchu i słabośč mieśniową?
Spróbowałem zeobić to u siebie i wygląda to mniej więcej tak
-rozjerzam się w bp
-słabe wyjście z dołu bp
-słaby leg drive (jego brak)
-biodro strzela w góre sq
-łamie mnie w klasie sq
-hip shift
-puszcza góra pleców przy martwym ciężki lock out
(I tutaj np z moich spostrzeżeń problem z lock outem wynika właśnie że slbaego coru, łamie mnie przez co ciężko jest to dociągnąc)
Odnośnie słabosci sylwetkowych/mięśniowych ?
Cały core do wzmocnienia
Plecy plecy plecy!!!
Dwójki/d--a ( ogólnie tylnia taśma kuleje)

Zakładając że cokolwiek co tu napisałem ma jakiś sens a moja diagnoza jest w jaki kolejek sposób trafna wychodzi na to że kuleje i to mocno całą tylnia taśma.
I tu rodzą się pytania
1. Jak mocno powinny się różnić proporcje między push/pułk aby jak najsprawniej to wyrównać.
2. Czy gdybym chciał robić 5/3/1 to wrzucać poprosru asysty tak jak bozia przykazała czy np zmienić kolejność ćwiczeń żeby robić pendleye przez wyciskaniem.
3. Czy jest sens pompować objętość na maszynach? Szczerze do tej pory wgl ich nie tykałem. Plecy robiłem jedynie wiosłowaniami i wyciągiem gorym. I teraz zastanawiam się czy poprosru d-----x objętości w tych ciwczenisch czy lecieć w różnorodność.

Jeśli ktoś dotrwał do końca to szacun xd
Z góry przepraszam za wszystkie niejasności błedy etc. Piszę to o 2:45 dla zabicia po kilkudziesięciu godzinach bez snu( muszę czekać na tel a jak usnę to nikt mnie już nie dobudzić xd)
Pozdro i czekam na komentarze jeśli ktoś wgl przeczyta połowę tego xd
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rekrut03:
1. 2:1 wystarczy
2. Jeśli wrzucisz przed możesz nie mieć w pewnym momencie siły postępować do przodu w głównych bojach, ale to nie jest zasada.
3. Można jak najbardziej i jest to super pomysł
  • Odpowiedz
pewnie przez autoregulacji w której sobie nie wyobrażam w moim przypadku

@rekrut03: ale 5/3/1 też będzie oparty na autoregulacji. Tak jak większość systemów. AMRAPY/serie główne/joker sety i tak robisz wg dyspozycji i tego ile umożliwi Ci proces treningowy w danym momencie.

wypisał sobie wszystkie właśnie weak linki z podziałem( tak mi się wydaje ) słabośc w ruchu i słabośč
  • Odpowiedz
@bdm_bq: wow dzięki za takie odzew.
Zaraz sporbuje podesłac jakiś filmik z wyciskania.

ale 5/3/1 też będzie oparty na autoregulacji..

Ale jednak dużo prostszej masz narzucone większości założeń i jedyne twoje zadanie to odpowiednio dobrać ciężar i asysty
Co do techniki to myślę że czy w siadzie czy w ciągu napenwo dużo błędów wynika właśnie z
  • Odpowiedz
jedyne twoje zadanie to odpowiednio dobrać ciężar i asysty

@rekrut03: np w RTS na dobrą sprawę też. No ale racja, sam skill czytania tego co napisałeś i autoregulacja w oparciu o doświadczenia wymaga już jakiegoś zaawansowania i umiejętności obserwacji procesu.

2:1 jako push do pull? Intruder mówił kiedyś od dokładnie odwrotnej proporcji haha

U początkującego 2:1 pull:push, u zaawansowanych 1:2 pull:push. Umownie, nikt tego nie liczy. Co do filmików -
  • Odpowiedz
@bdm_bq: no to elegancko tka jeszcze jedno pytanko na szybko co tak w zasadzie atakuje inverted pull up? Chyba pierwszy raz się spotkałem by ktos to polecał
  • Odpowiedz