Aktywne Wpisy
kimikini +36
jak u was wygląda daily? u nas to takie spowiadanie sie bardziej i przepraszanie jak sie czegos nie udalo w 100% zrobic. tez tak macie?
dostalismy taki szablon wypowiedzi na daily
#programista15k #programowanie #pracait
generalnie depresyjnie bardzo i co by kto nie zrobil ,ile by nie pracowal, jak bardzo sie nie staral to jest takie przepraszam ze zyje na daily :(
dostalismy taki szablon wypowiedzi na daily
#programista15k #programowanie #pracait
generalnie depresyjnie bardzo i co by kto nie zrobil ,ile by nie pracowal, jak bardzo sie nie staral to jest takie przepraszam ze zyje na daily :(
blackghost +17
Trochę kwikłem bo zatrudniam w firmę gościa typowy fiziol, robota fizyczna na magazynie: pakowanie i ładowanie palet.
Pracownik lojalny od jakieś 10 lat w firmie ale dzisiaj to mnie rozwalił. Co zrobił? Otóż podjezdza pod firme nowa Toyota Corolla combi w wersji Hibrid kolor biały. Wczoraj kupiona, świeża.
Podjechał cichutko chyba na silniku elektrycznym. W ogóle zdziwilem że że hybryda ma jakikolwiek zasięg do jazdy na samym elektryku.
Pytam nie szkoda Ci
Pracownik lojalny od jakieś 10 lat w firmie ale dzisiaj to mnie rozwalił. Co zrobił? Otóż podjezdza pod firme nowa Toyota Corolla combi w wersji Hibrid kolor biały. Wczoraj kupiona, świeża.
Podjechał cichutko chyba na silniku elektrycznym. W ogóle zdziwilem że że hybryda ma jakikolwiek zasięg do jazdy na samym elektryku.
Pytam nie szkoda Ci
31/19=~1,6 więcej w DE, a nie 4x
I z pewnością nie jest to 400%.
Nie obracam. Po to jest wskaźnik parytetu siły nabywczej pieniądza, żeby móc porównywać realny poziom życia przy uwzględnieniu stosunku zarobków do cen w danym kraju.
Czyli to, do czego podałem link w moim pierwszym komentarzu. "PPP".
Masz mieszkanie do 300€ w Berlinie
Plus w moim linku pierwszego komentarza nie jest średnia zarobków, a mediana.
Ok mediana , super. Z nia jest to samo co ze średnia ale ty dalej nie odpowiedziałeś na moje pytanie gdzie są produkty w podanych przeze mnie cenach...
@merti:
A tego pytania o produkty to nie rozumiem bo w PL wszystko jest droższe niż wymienione przez ciebie kwoty, a w DE zwykle jeszcze odrobinę droższe.
Pracowałem w DE i moje odczucie jest, że spożywka tam jest droższa o ok 20% niż u nas.
Ja pracuję w DE i moje odczucie jest takie że spożywka zdrożalł przez 2-3 lata o 20-30%.
Jak może być droższe od naszego o 20% jak jest w porywach nawet 4x droższe (przelicznik euro)?
Dalsza rozmowa nie ma sensu dopóki nie nauczysz sie porównywać ceny 1:1 i przestaniesz przeliczać na złotówki
No cały czas piszę, że po to jest wskaźnik PPP że przeliczanie cen po kursie walut nie ma sensu.
Sens ma porównywanie siły nabywczej pieniądza względem zarobków.
No to luknoj i powiedz mi jak ta sila jest wielka u nas https://www.gfk.com/pl/prasa/purchasing-power-2021
Jakbym gdzieś to widział... Ty, czekaj... nosz to obrazek z góry (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)