Przeglądam sobie TikToka i wyświetlił się mi się film jak Jay pije tabasco . Oni nie zdają sobie sprawy z tego ,że ich grupa docelowa to przecież dzieciaki i powtarzanie tych durnot jest niebezpieczne ? Głupota aż razi #hotelparadise
@LlalalaAnia: Tak sobie przypadkiem przeglądasz tt hahaha:) Bardzo jestem ciekaw ile masz lat:) Chyba tt z yt ci się pomylił ale fakt to głupie było. Z drugiej strony popatrz jak wielu jest głupich rodziców którzy pozwalają swoim pociechom takie rzeczy oglądać - takiego contetu nie ma tysięcy a są miliony - zdecydowanie najsłabsze ogniwo tego systemu to rodzice źle wychowujący swoje dzieci, bo idą na łatwiznę. Wielu rodziców woli zarobić
@kipman1: wyobraź sobie,że z tego co wiem ,mam pełną świadomość na co wchodzę ;) i tak,był to tik tok. Nie wiem na jakiej zasadzie wyświetlają się tam filmy,bo nie jestem aktywnym użytkownikiem i na pewno nie obserwuje tam Twoich ulubieńców ,ale własnie taki film się wyświetlił . Jedynie w HP oglądam uczestników ,po programie nie tracę czasu na obserwanie ich gdziekolwiek. Może być i z milion takich głupich nagrań i
@LlalalaAnia: Ja się zgadzam że głupich treści jest wiele i zbyt dużo - ale głupoty piszesz w kwestiach ograniczania kogokolwiek, zakazywania itd. - równie dobrze można by było wyjść z postulatem aby zakazać interentu bo są w nim głupoty:) Dla dzieci a-----l czy papaierosy są niedostępne - nieodpowiedzialni rodzice mogą przymykać oko na a-----l, p-------y czy oglądane treści przez dzieci w internecie.
@LlalalaAnia: ale w sumie nie ma sensu ciągnąć tego tematu . Ty masz prawo myśleć ,że ograniczenie promowania zachowań mogących stanowić zagrożenie zdrowia bądź życia jest głupie ,a ja mam prawo myśleć zupełnie inaczej :) i każdy jest zadowolony :)
@LlalalaAnia: no ja widzę źródło problemu gdzie indziej po prostu. Skupiasz się na jednej mrówce gdy przez sawannę biegnie stado słoni. YT czy TT usuwa treści nie spełniające norm społecznych, kulturowych bądź prawnych - można zadać sobie pytania jakie to normy (patrz regulaminy) i iść w tym kierunku w dyskusji co zrobić aby bardziej zabezpieczyć młodych ludzi przed nieodpowiedzialnymi treściami. Ty tego nie zrobiłaś, skupiłaś się na mróweczce, być może
@kipman1: napisałeś mi,że piszę głupoty ,że powinny być pewne treści zakazane bądź ograniczane,wiec o czym mamy rozmawiać ? Jakie pole do rozmowy ,skoro z góry mnie dyskredytujesz? . Kwestia nieodpowiedzialności rodziców to jedno ,druga strona jest taka ,że nawet jak starasz się uchronić dziecko przed takimi treściami ,to nie jesteś w stanie , póki jest społeczne przyzwolenie ,a wręcz aplauz dla osób zamieszczające takie treści,gdyż internet z każdej strony nas
@LlalalaAnia: oczywiście że można - YT masz w wersji Kids z rozszerzeniami kontroli rodzicielskiej - podobnie sprawa wygląda ze specjalistycznymi programami pc/mobilnymi pozwalającymi kontrolować wyświetlane treści przez dzieci. Kwestie dostosowania treści do dzieci to aspekt w społeczeństwie polskim odwlekany ale UE pracuje nad rozwiązaniami od kilku lat dogadując się z kluczowymi graczami rynkowymi odnośnie filtrowania treści (podobnie działa to na zasadzie wojny na ukrainie - zdjęcia/filmy w polskim internecie pochodzą
@kipman1: Z choinki się urwałeś XD Oczywiście rodzice mający dzieci powinni pracować na pół etatu za 1500 zł by czas z dziećmi spędzać, ciekawe za co te dzieci wykarmią i kto opłaci mieszkanie XD Nawet jak rodzic założy blokadę na youtube czy tiktoka to w szkole i tak każde dziecko ma to na smartfonie, a jak nie to w pracowni komputerowej jest internet, u mnie w gimbazie chłopaki wchodzili na
@kipman1: tutaj zgadzam się z @Oppurtunist ,dzieciaki w szkole mogą zobaczyć dosłownie wszystko dzięki uprzejmości innych dzieci. Nie wiem jak dokładnie działa filtracja treści ,nigdy się tym nie zajmowałam ,więc nie mogę się za bardzo odnieść . Ale to,że społeczne przyzwolenie jest na głupie zachowania tak przynajmniej ja to odbieram ,,pokazują setki komentarzy zachwyconych obserwujących -nie donoszę się tutaj do kogoś konkretnego . Nie ma słowa krytyki ,zdrowego rozsądku
@LlalalaAnia: zgadza się, dlatego wychodzę z założenia że potrzebujemy rozwiązań systemowych - w UE pracują nad rozwiązaniami systemowymi gdzie 1) urządzenia mobilne mają być dedykowane do grup wiekowych. 2) najpopularniejsze serwisy limitowały wiekowo treści. 3) zwiększenie odpowiedzialności osób dorosłych za dostęp do treści nieodpowiednich dla grupy wiekowej. Wg mnie to jedyna słuszna droga - przykładowo taki mały browar z Pcimia nie może być obarczany za to że ktoś upija się
@kipman1: tylko to taka trochę utopijna wizja. Miałaby racje bytu,gdyby wszyscy podawali w aplikacjach swoj prawdziwy wiek,a wszyscy wiemy jak w praktyce to wyglada. A z drugiej strony nikt by nie chciał żyć jak w Korei Północnej ,gdzie jest pełna kontrola wszelkich treści . Odnośnie odpowiedzialności ,słyszałeś może o Bell Gibson? W dużym skrócie ,zamieszczane przez nią treści mogły stanowić zagrożenie dla czyjegoś zdrowia i życia i za to poniosła
@LlalalaAnia: słyszałem o Belle Gibson, ale mówimy w tym przypadku o całkowicie innym systemie prawnym. Nie wiem czy jesteś tego świadoma ale w UE są setki osób rocznie skazywanych na publikacje szkodliwych treści. Odnośnie Korei Północnej i aspektu pełnej kontroli wszelkich publikowanych treści już w Polsce mamy - zablokowane są wszelkie strony, wiadomości na social mediach, streamy i wszelkie informacje "z wrogiej strony". W Europie tylko Wielka Brytania oprócz Polski
#hotelparadise
Z drugiej strony popatrz jak wielu jest głupich rodziców którzy pozwalają swoim pociechom takie rzeczy oglądać - takiego contetu nie ma tysięcy a są miliony - zdecydowanie najsłabsze ogniwo tego systemu to rodzice źle wychowujący swoje dzieci, bo idą na łatwiznę. Wielu rodziców woli zarobić
Kwestie dostosowania treści do dzieci to aspekt w społeczeństwie polskim odwlekany ale UE pracuje nad rozwiązaniami od kilku lat dogadując się z kluczowymi graczami rynkowymi odnośnie filtrowania treści (podobnie działa to na zasadzie wojny na ukrainie - zdjęcia/filmy w polskim internecie pochodzą
Wg mnie to jedyna słuszna droga - przykładowo taki mały browar z Pcimia nie może być obarczany za to że ktoś upija się