Aktywne Wpisy
An-Dagda +7
Te zielone blachy sa po prostu brzydkie i nie pasuja do estetyki prawie kazdego samochodu
#takaprawda #motoryzacja
#takaprawda #motoryzacja
Tak się zastanawiam czy używacie wina w kartonach do gotowania? Dla mnie jest plus takiego rozwiązania, że jak potrzebuje 100-200ml wina to nie muszę wypić reszty butelki w ciągu 2 dni. Szkoda, że zniknie ta forma pakowania wina. Plus to promocje bo markety się już pozbywają wina w tym opakowaniu.
#gotujzwykopem #wino #jedzenie
#gotujzwykopem #wino #jedzenie
Postanowiłem w końcu zrealizować gotowanie w klimacie danego GP i w taki oto sposób przygotowałem Sirdagi - Azerską potrawkę z ryby w ziołach.
Do przygotowania użyłem:
500g sandacza (ponoć najlepszy jest jesiotr, ale nie dla mojego portfela XD)
Duży pęczek świeżej natki pietruszki
5 ząbków czosnku
Pół cytryny
4 pomidory
Olej roślinny (dałem rzepakowy)
Masło klarowane
Sól i pieprz
Woda
Rybę najpierw przyprawiłem solą i pieprzem dla smaku, proporcje są indywidualne dla każdego, ale radzę dać więcej gdyż to jedyna przyprawa, której używamy. Następnie podsmażyłem na oleju roślinnym z każdej strony na patelni do momentu aż się zarumieni. W międzyczasie na drugiej patelni podsmażyłem posiekany wcześniej czosnek na maśle klarowanym razem z posiekaną pietruszką (w tym momencie zorientowałem się, że mam za mało pietruszki i musiałem dać odrobinę koperku, ale to nie ma większego znaczenia). Czosnek z pietruszka smażyłem ok 2 minuty tak żeby puściła sok. Następnie rybę przełożyłem do głębokiej patelni zlewając trochę oleju z poprzedniej na której się smażyła i zakryłem pietruszką z czosnkiem, również dolewając masło, na którym się smażyły. Pomidory pokroiłem na pół i połówki rozłożyłem na całości. Połówkę cytryny wycisnąłem i sok dolałem do rzeczy na patelni. Następnie patelnie przykryłem i dusiłem przez ok 45 minut na małym gazie. Po upływie tego czasu danie było gotowe. W moim przypadku podałem je z kaszą bulgur podsmażoną z cebulką i czosnkiem, ale można też jeść samo.
Prosty fajny przepis, którym można kogoś zaskoczyć, a zwłaszcza tym niecodziennym dla Europy połączeniem smaków. Istnieje też wersja wege gdzie rybę zastępuje się bakłażanem.
#f1 #gotujzwykopem
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Gdyż sam praktycznie nie gotuję i zrobiłem tak jak znalazłem tam
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora